Politruk

Politruk

Om Politruk

Efter att fått upp ögon för politiken ser jag ett behov att öppna upp en kanal där jag kan ge mina åsikter och idéer om vad som händer i Vänersborgskommun, politiskt sett.
Även om jag är vänsterpartist är det här INGET uttryck för V-politik. Tvärtom jag ser ofta goda skäl att kritisera partiets politik och de som vill föra en orättvis och ojämlik V-politik.

Men kaffe och bullar ...

PolitikPosted by Magnus Kesselmark Wed, December 12, 2018 16:18:10
Om man nu skulle tillhöra en grupp som är den som fick liksom ta stryk, när andra skulle driva sin politik, hur långt ska man då gå i självförndering och självförnekelse för att de som startade kriget ska lägga av och acceptera att man måste samarbeta?


... gör mig glad. Stadens fiskaffär på Sundsgatan gör en himla god smörgåstårta med lax och räkor i alla fall. Det gör MIG glad.


Va?! Är det en theremin jag ser där på bordet?Sleepless in Vänersborg

PolitikPosted by Magnus Kesselmark Wed, December 12, 2018 04:03:16
Lindströmska Globalekvationen


Jaha, då satt man här ändå, sömnlös och grubblande på hur det kunde bli så här.

FRAMÅT!

PolitikPosted by Magnus Kesselmark Tue, December 11, 2018 21:14:56
Äntligen. En enig partiförening har sålunda beslutat om vilka som ska representera partiets väljare i olika nämnder och styrelser.
Även om det blev lite valförrätytningar vid några tillfällen blev det i stort valberedningens förslag som gick igenom. Det känns skönt, eftersom valberedningens arbete kraftigt ifrågasatts vid flera tillfällen.

Nu är det bara att hoppas att den schism som varit i föreningen ska EN GÅNG FÖR ALLA är över, även om ordentliga tjuvnyp utdelades vid mötet.
V står för VI, och (V)i är inga solospelare som står och väntar på passningar vid motståndarnas mål. Nu ska vi bygga broar och väva nät och bygga vårt (V)arumärke.

Jag är stolt över Lutz och Marianne, som gjort ett oerhört arbete när de förhandlade med den borgerliga gruppen och fick fram så många platser i nämnder. Beklagligt men ytterst oroväckande att vi inte fick insyn i Vänersborgsbostäder.

Tack för ett gott möte, nu kan jag sova lugnt i natt.

Fri hyressättning?

PolitikPosted by Magnus Kesselmark Mon, December 03, 2018 15:40:09
Det verkar vara fritt fram att komma med gammal skåpmat vad gäller hyressättningen i landet. Alltmedan de som äger sina bostäder börjar gruva sig för framtida räntehöjningar, och troligen startar ett upprop med krav på statliga räntesubventioner när detta händer, lämnas hyresgästerna vid för våg.

I regeringssamtalen har ju både C och L fört fram tankar på marknadshyror och har man lyssnat på vad som sägs i vårt eget fullmäktige i Vänersborg, kan man notera att somliga kan tänka sig åtgärda de "problem" ett aktivt bostadsbolag orsakar när man utgör en garant för att folk ska få tak över huvudet. Flera partier har ifrågasatt om Vänersborgsbostäder verkligen ska bygga mer och senast, under diskussionerna om budget för nästa år kom ett förslag att bolaget borde sälja ut en stor del av sitt bestånd. Om detta var för att hyresgästerna skulle få betala för de stora underskotten i den kommunala budgeten eller om det var av rent oförstånd kan man fundera över.
Men kampen har börjat för att vanligt folk som valt hyresrätten ska få betala betydligt mer för lyxen att inte äga sitt boende.

Redan idag subventionerar hyresgästerna dem som bor i egnahem eller bostadsrätter, ska dessa människor sugas ut än mer?

Det värsta som kan hända i Vänersborg är att de röster som vill minska antalet hyresrätter, vill höja hyrorna och förlänga bostadskön ännu mer kan få plats i Vänersborgsbostäders styrelse. Vem ska stå emot dem?

Det är lätt att tro att det i kristider bara är skolan och den sociala omsorgen som krisar men bostadspolitiken har varit på tapeten som ett fult och varigt sår väldigt länge och ingen har brytt sig. Inte ens Vänsterpartiet verkar bry sig men pratar hellre om de bostäder som ska byggas, ovetande om att saker och ting kostar och att det gäller inte samma regler för (kommunala) bostadsbolag och HSB, Riksbyggen med flera.

Lööf och Björklund går mot sina egna väljare

Hyresgästerna om marknadshyror

Vi vet att L och C vill ha fri hyressättning men slika tankar umgås även SD med och KD, som är det näst mest ultrakonservativa parti kan säkerligen hoppa på det tåget. De lär definitivt göra det i Vänersborg.

Gud beskydde oss för Kristdemokraterna!


In i dimmorna

PolitikPosted by Magnus Kesselmark Sun, December 02, 2018 09:00:31

Ibland känns det precis så här.


"Ibland vill man bara stoppa ner sitt pick och pack i ränseln och försvinna in i dimman. Men det djävliga är; ibland finns det ingen dimma och ibland har man inget pick och pack att stoppa ner i ränseln ..."
Ibland brister det

PolitikPosted by Magnus Kesselmark Fri, November 30, 2018 13:02:37
Och vad gör man då?

Jag har väl alltid tyckt att konflikter är jobbiga, vilket jag delar med miljoner med-medborgare. Men samtidigt och ingenting kan vara värre än att ligga död på sitt vardagsrumsgolv, kan ju konflikter eller rättare konflikthantering inte vara så hemska, eller?!

Det finns ju konflikter man aldrig sett till att lösa. Man sopar under mattan, lägger locket på och så kör man på som man alltid gjort, skygglappar på och en slav som sitter vid fotändan i guldvagnen man körs runt på som blivit informerad om att ständigt påminna "kom ihåg att du är odödlig".

Väljer man att inte se problemen, att kväva kritiken och kraven på att rensa luften, har man också signerat ett avtal som säger - Du har valt att inte hålla rent, du har valt att gömma undan skiten, nu har du accepterat att få samma skit slängd på dig närsomhelst och hursomhelst.

Att inte välja är också ett val. Det valet innebär konsekvenser.

Skulle hyresgästerna rädda budgeten?

PolitikPosted by Magnus Kesselmark Sun, November 25, 2018 22:01:14
Allt medan det skvallras som i de värsta skvallertidningarna om vem som sagt vad i kommunhuset funderar jag mycket över ett inlägg i budgetdebatten.

Någon gick upp i talarstolen och hade åsikter om att Vänersborgsbostäders bostadsbestånd var för stort. Jag vet inte varför uttalandet kom, eftersom ABVB styr och ställer över sitt uppdrag på absolut bästa sätt och har full kontroll på sin ekonomi. Bolaget har dessutom inga bidrag från kommunen utan tvärtom, det går lite pengar andra hållet - bostadssocialt ansvarstagande och en borgensavgift när bolaget lånar upp pengar.

Under en paus försökte jag förklara att det är en dålig affär att sälja av fastighetsbestånd och speciellt det, som genererar de största nettointäkterna. Frågan har utretts grundligt av experter på just sådana här ärenden och den enda slutsats är att det skulle gagna bolaget och dess hyresgäster negativt att fastigheter såldes av.

En fundering jag ändå har är om inlägget handlade om att bolaget skulle sälja av fastigheter och föra över pengarna från försäljningen till kommunen. En slik konstruktion skulle ju ge kommunen ett välbehövligt tillskott i kassan och de kommunala hyresgästerna skulle stå för notan. Tanken svindlar ...

Och på något sätt är jag lättad över att det inte blev någon skattehöjning, nu har jag råd till det årliga tandläkarbesöket, eller bilskatten eller hjärtmedicinen.
Innan man kastar in mer pengar i en verksamhet ska man kanske se om och hur man kan få mer gjort för samma, eller kanske mindre pengar. En tanke.1500 spänn

PolitikPosted by Magnus Kesselmark Wed, November 07, 2018 13:47:43
Hur långt räcker 1500 kr? Vad motsvarar det i mitt liv? Jag skissar, måttar och höftar.
Bilförsäkring ett år
eller
Den årliga bilskatten
eller
Bensinkostnad för två besök till mina närmsta släktingar
eller
Hyra av parkeringsplats ett år
eller
2-3 uthämtningar av min hjärtmedicin
eller
Mina telefonkostnader (räcker inte riktigt)
eller
Årskonsumtion av vin och god öl när sommaren är som hetast
eller
En månads matkassar
eller
Lejonparten av kvartalsavgiften för TV och bredband
eller
TV-avgiften för ett år
eller
Ett års elräkningar
eller ...

Ett års extraskatt, enligt förslag.
Det är penningkris i kommunen och ett sätt att lösa krisen är att höja kommunalskatten med 1 kr.

Men varav den plötsliga kris? Vi har ju gjort positiva resultat hittills, vad har hänt just nu som orsakar dagens katastrofsituation?
Skulle en handfulls kostnader för avancerad hemsjukvård ha dragit iväg så kapitalt? Eller har sommarens hetta triggat ett stort anta barnmisshandlare att börja örfila sina barn?
Otydligheten bakom skälen, även om det gavs en bra beskrivning på kommunfullmäktige i oktober, ger alla skäl till teorier av de besynnerligaste slag. Är det invandringen som börjar belasta samhället och skattebetalarna?
Egentligen spelar orsakerna inte så stor roll, men jag vill höra i klartext vad min bilförsäkring eller elräkningar eller hjärtmediciner ska användas till.
Men jag är samtidigt medveten om att den som har begränsade inkomster kommer att drabbas ordentligt av denna skattehöjning och vi vet att det är första steget mot en slutlig skatt som säkert kommer att landa på 40-45 skattekronor.
Mitt pekuniära bidrag till kommunens finansiella situation kommer att kännas rejält - vad ska jag spara in på? Och där vill jag inte höra att min bil bidrar till den globala uppvärmningen och att jag kan åka tåg, då tåget kostar mig lika mycket och tar mig inte ända fram. Jag vill inte höra förmaningar om att man allt kan klara sig utan alkohol; vem har rätt att bestämma över min konsumtion. Om jag inte har de små silverkanterna på de ständiga åskmolnen, vad har jag då att leva för?

Next »