Politruk

Politruk

Om Politruk

Efter att hamnat på stol #40 i Vänersborgs KF ser jag ett behov att öppna upp en kanal där jag kan ge mina åsikter och idéer om vad som händer i Vänersborgskommun, politiskt sett.
Även om jag tillhör (V) kommer jag att ge så torra och opålitlig... opolitiska kommentarer jag kan.

EXPO

PolitikPosted by Magnus Kesselmark Fri, January 19, 2018 11:03:54
Vad är det tidningen EXPO inte fattar?!

Jag fattar vad de inte fattar men fattar de själva. Att läsa deras artiklar är som att (tänker jag mig) läsa en NMR-skrift, fast bara byta tecken.

Hos EXPO finns ingen förståelse och när jag läser artiklar om Ukraina ser jag en hopplös historielöshet, fast man bara behöver gå ett fåtal år tillbaka i tiden för att se HUR konflikten, kriget och progromerna började.

När jag sedan läser om Amineh Kakabaveh blir jag skrämd. Amineh har ju rätt, det sekteristiska våldet och hederskulturen måste bekämpas, inte buntas ihop med annat våld (mot kvinnor).

Var köper man, på tal om det, en Amineh-tröja?
Kan man köpa en tröja där vänsterpartister visar förakt för den demokratiska ordningen måste man ju kunna köpa en tröja med en hjältinna!


PS. Läste en rad debattinlägg om integration idag. Många handlar om att ställa krav på invandrare, något som i vissa läger är det samma som rasism.

LO har också fattat - om skolan

PolitikPosted by Magnus Kesselmark Tue, January 16, 2018 15:42:27
LO skriver i en lång rapport om skolan. Jag bryr mig inte om mer än att konstatera - BRA!

RAPPORTEN (pdf)

På tal om skola, nu ska skolan bli digital .... eller mer digital. Det finns ju de som tror att ju fler ettor och, framför allt nollor, destu bättre soppa.
Har man inte fattat att datorer är hjälpmedel och verktyg har man en lång väg att vandra, och det är brant nedförsbacke hela vägen.
Jag fick uppleva det nya fantastiska läromedlet TV, när jag började läsa på Liköpings Tekniksa Högskola för ganska länge sedan. Hur bra var den metoden på en nollgradig skala, frågar jag lite retoriskt.
När jag kom att läsa matematik med en riktig lärare med en riktig svart tavla med kritor, eller om det var en whiteboard på Stockholms Universitet, var som att komma in i himmelriket. Det som var jobbigt och ogenomträngligt i Linköping med 7 underkända tentor, gav mig VG på första tentan i Stockholm.

Kan jag inte grunderna, spelar det ingen roll om datamaskinen är en 2, 4- eller 6-kärning 2-, 3-, 4GHz-maskin med 4, 8 eller 16MB minne.
Kan jag inte integrera, kan jag inte ryska ords böjningsmönster eller förstå hur religionerna förstårt vårt samhälle kan ingen dator i helvete sitta ner med mig och förklara.
Våra politiker har gett sig fan på att vi ska utmärka oss rejält. Kan man inte vara bäst - kan man ju sikta på att bli sämst.

Åsiktsremanens

PolitikPosted by Magnus Kesselmark Sat, January 13, 2018 23:42:09

Smaka på den!smiley

Vi har ju något som kallas faktaresistens, bäst exemplifierad av Trumps Alternativa Sanning, åsiktsremanens är något helt annat.

När Trump berättar hur många som kommit och tittat på honom medan oberoende källor tycker han överdriver kraftigt, då pratar han om alternativa fakta. När protestanterna som försöka rädda Sollefteås sjukhus pratar om tiotusentals demonstranter fast det bara är några tusen, då kan vi prata om faktaresistens.

Samma resistens finns hos många religiösa grupper som hävdar att en sorts stålmannen i gudaskrud skapade världen för bara några tusen år sedan, då är det faktaresistens.

Och den resistensen känner vi igen när SD debatterar invandringspolitik och samma resistens ser vi ofta också när deras motståndare debatterar invandringspolitik.

Så finns det plats för ett nytt begrepp?

Jajamensan! Så sant om gud aldrig funnits och ... nä vi säger inte mer där.

Morgan Johansson blir intervjuad om gängkriminaliteten och framhåller att ett effektivt medel mot denna är längre fängelsestraff. Då presenteras fakta att kriminella har räknat med straffen i sin "budget" och att sitta fem eller tio år spelar ingen roll.

"Jag tycker ändå ..." börjar Morgan Johansson.

Han har fattat att där finns fakta och dessa är troligen djävligt sanna, men han har sin åsikt, och precis som det oftast kvarstår en viss restmagnetism i en elektromagnet - REMANENS - stannar hans åsikt kvar, trots att han säkert accepterar och tror på den fakta han föreläggs.

Många uttryck som "Så här har vi alltid gjort", "Det sitter i väggarna" är typiska remanensuttryck.

Låsta av fixa idéer, av ideologier och religioner och bara av en tanke att låta kraftfulla och beslutsamma låter vi fakta stå åt sidan därför att "vi ändå tycker ...".
Vi hör det när man ska genomföra reformer: "Vi tror att när vi .... kommer det här att hända", trots att man läst igenom remissunderlag och undersökningar.Nej, man förkastar inte fakta men man låter sina åsikter klistra sig kvar och ge avtryck i besluten.

Någon skrev i ett forum om en behandlingsmodell för hustrumisshandlare och som praktiserades i Norge. Man tittade på att använda denna och mycket framgångsrika metod i Sverige men det sägs att påstötningar av feministiska rörelser fick svenskarna att lägga ned eftersom den stod i konflikt med feministiska värderingar. Om denna historia är sann är detta ett paradexempel på åsiktsremanens.


Skolresultaten är ett annat typiskt exempel. Man vet vad det stora och grundläggandet problemet är när det gäller svenska skolbarns dåliga resultat i olika undersökningar, men likväl när man ska komma med åtgärder är det lärarvikarier, stora klasser, ingen skolfruktost och mycket annat som måste åtgärdas.

Ni minns väl anekdoten (har jag dragit den förut) om pojken som går där och tittar i marken under en gatlykta. En man går förbi och undrar vad pojken letar efter.
- Jag har tappat min peng.
- Var då?
- Därborta, säger pojken och pekar in i mörkret bortanför gatlyktans ljus.
- Men varför letar du här, då?
- För att det är ljusare här.

ÅSIKTSREMANENS och det var jag som kom på det!smileyWatch TV

PolitikPosted by Magnus Kesselmark Wed, January 10, 2018 15:01:52
Så sjunger Garik Sukachev med sitt oberörbara band - Neprikasaemiye. Nu vet jag inte om man, som i mitt fall, får titta på en DVD med Gariks jubileumskoncert. Garik och hans bandmedlemmar är ju ryssar och det vet vi ju genom TV-nyheterna och tidningar att det var Ryssland som anföll det demokratiska Ukraina nu senast ...

WATCH TV


Jag tittar också på TV men inte mycket och när jag slår på TVn vill jag se dokumentärer.
Sålunda har jag sett de flesta avsnitt av Andra Världskriget I Färg, där man beskriver olika förlopp i kriget och visar filmer som färglagts - snyggt gjort och mycket information, om än lite summarisk ibland. Bra speakertext blandas med starka krigsbilder.

Igår såg jag andra delen om vårt universums födelse och död. Just den här sortens program där man lutar sig tungt mot fakta känns befriande när vår värld fylls av massa tyckande och konstiga konspirationsteorier, där det dök upp en källa varifrån lögner och kvalificerat BS sprids: vaccin.me. Jag får rysningar när jag tittar lite på hur svartrockarna på det här vetenskapshatande forumet sprider sin dynga. Man förkastar noga uttestade metoder att förebygga infektionssjukdomar men kan i nästa minut rekommendera verkningslösa kurer med "ormolja", läs kollodialt silver.
När jag tar del av budskapet på sajten tänker jag osökt på en dokumentär om muslimska kvinnor i IS omgivning som propagerar för den här sektens vansinnesbudskap. En engelska hade så när lyckats nästla sig in i en kvinnogrupp som spred hätska budskap, hyllade mord som begicks mot otrogna, krävde slut på den västerländska demokratin och införande av Sharialagar.
Hur har vi det med liknande extremistiska rörelser i Sverige? Jag har undrat förut men hur står det till med övervakning och lagförande av de som varit med i Daesh i Syrien och Irak och mördat och skändat? Har inte #Metoo-rörelsen hittat män i den muslimska mördarsekten som ägnat sig åt annat än att nypa flickor i rumpan för 25 år sedan?

Jag försöker också följa Simon Reeves resor runtom i världen. Han är lite naiv ibland, kan tyckas, men hans naivitet föder bra frågor och hans förvåning eller, till och med, upprördhet när han får reda på hur landet ligger känns äkta och ger hans resereportage lite tyngd.
Just nu har han börjat en resa genom Grekland och har konfronterats med människor som tagit sig från krigsskådeplatser i Mellanöstern över till Grekland. Det konstateras att många dock inte flyr undan krig utan är ekonomiska migranter. Den senare kategorin irriterar grekerna som fått bära ett stort ansvar för de otroliga mängder som anlänt. Finns det inte terrorister bland dem, frågar grekiska medborgare.
I Sverige, på tal om invandrare och pågående mässlingutbrott, noterar man att det är stollar som dem som prenumererar på nyheter från antivaccin-sajten ovan och invandrare, framför allt från Somalia som inte vaccinerar sig och sina barn.
Men Simon Reeves visar också på hur klyftorna ökat i Grekland. Det är fotfolket som fått ta all stryk när Tyskland och EU satt press på grekerna, medan de rika smiter undan och låter de fattigaste ta allt ansvar.
Vi är ju nästan där själva - vi som bor i hyresrätter subventionerar ju andra boendeformar där man äger sin bostad. Och värre blir det. Och inte ens (V) verkar bry sig. Så, får jag inte skriva, men jag har ännu inte läst en text där man krävt rättvisa och jämlikhet mellan boendeformerna. Det har tjatats om bostadssegregation och integration och man missar att många människor vill bo med dem som har samma etniska bakgrund som en själv. Att inte bry sig om det utan älta vidare om denna integration är att inte bry sig om människor.

Gårdagkvällen avslutades med Dokument Utifrån, som handlade om dopingen. Två saker där fick mig att hoppa till - tänk om effekterna av doping sitter i längre än den period de dopade varit avstängda. Tänk om effekten är livslång - då är det ju bara livslång avstängning som gäller.
Vissa sporter är undantagna - fotboll och tennis till exempel. Men det är väl för mycket pengar i de sporterna och förbunden vill inte tappa sponsorer om alltför mycket skit skulle komma ut.
Jodå, Ryssland var nog världsledande på doping.

Sist, och helt i onödan, försökte Michael Moore anfalla länder i världen och stjäla ländernas framgångsidéer. Jag har sett denna dokumentär förut och den är riktigt rolig och lärorik. Det känns som om han den kokta fisken som leder vårt land (statsministern vad fan nu han hette, men han ser ut som en fisk i alla fall) borde åkt med och tagit med sig massa idéer hem till Sverige. Men det är väl för stora nationella vinster att göra rätt från början.

Länkar till programmen:

Andra världskriget i färg

Början och slutet för universum

Grekland Med Simon Reeve

Dokument Utifrån - Dopningsjakten

Where to invade next (Michael Moore)

1.15

PolitikPosted by Magnus Kesselmark Sun, December 31, 2017 16:19:42
Tittar numera nästan uteslutande på dokumentärer på TV. Inser att inte bara tidningar skriver strunt och lögner, där ju #Metroo utmärker sig genom att presentera så mycket PK-skit att det vänder sig ... förlåt, jag har öst skit över skitblaskan förut ... Men tom nyheterna på SVT har en tendens att presentera lögner som upprepats så ofta att de blivit "sanningar".
Dokumentärer har en större möjlighet att ge oss sanningar även om det finns grupper och rörelser (feminister och religiösa, inte minst) som vill att fakta och sanning och vetenskap ska anpassas så den passar dagens förryckta samhälle. Luktar lite sovjetsocialism, tycker jag. Fast Lysenko har fått viss upprättelse ...

I en serie matematikprogram på AXESS (TV-kanal) berättar man om hur matematiska formler styr vår värld. Vi vet hur himlakroppar rör sig och kan förutsäga mån- och solförmörkelser på sekunden när. Hur kroppar faller från skyn bestäms av ungefär samma lagar.

Naturfenomen som verkar slumpartade styrs också av lagar. När fågelskocken drar iväg till varmare breddgrader styrs varje fågels rörelse av dennes sju närmaste grannar.
Lämlar och deras antal variera så kraftigt att man gissar på allehanda funktioner som styr, men antalet lämlar styrs av en matematisk ekvation som ger oerhört stora variationer beroende på djurets höga födelsetal.

Att något som känns stabilt och förutsägbart plötsligt verkar slumartat och kaotiskt är ... kaotiskt. Och kaos är också något som styrs av matematik och funktioner, bara det att små variationer i indata ger stor variation på slutresultatet. Visst kan man spå väder någon eller några dagar framåt men de minsta variationer kan ställa till med stor oreda (kaos) i förutsägelserna.

Slutligen, vi människor står väl, som skapelsens herrar, över alla lagar och formler?!
Pyttsan. Vi styrs också av dem. Hur vi rör oss över öppna ytor med andra människor styrs av formler och där påminner vi om myror som också traskar runt och letar efter barr att bygga med och en larv att tugga på och gör det utan att skapa trafikstockning.

Vem vågar idag forska på hur vi människor styrs av naturens koder, när vi, enligt många måste anpassa efter mönster som inte har med vår natur att göra. Det finns ju de som försöker att, under lopp av några decennier eller ett fåtal år programmera om oss, stöpa om oss och få oss att tänka "inside the box".

Så vad var det nu med 1.15? Jo, en fysiker hade visat att i en stad som dubblerade sitt invånarantal ökade medborgarnas snittlöner med 15%. Inte bara lönerna utan all den sociala service som erbjöds som restauranter, museer, biografer, affärer osv. var 15% större.
Om det fanns 10 restauranter i en stad med 50,000 medborgare fanns det inte 20 i en stad med 100,000 utan 23 - 15% fler, eller fler med en faktor 1,15.

Att hon vågar

PolitikPosted by Magnus Kesselmark Fri, December 22, 2017 21:42:22
Jag läser Karl-Olov Arnstbergs bloggar med stort intresse. Att han vågar tänker jag.

Sedan meddelar kvällsnyheterna att vår finansminister, att hon tycker invandringsvågen borde söka sig till andra länder då Sverige klarat av att integrera alla de människor som sökt sig till Sverige. Och jag tänker, hur vågar hon?

Lillfjanten Fridolin menar på att vi måste ju ta emot dem om ingen annan vill. Men har han inte fattat att svensk asylpolitik har havererat?!

Jag ser fram emot en regering som inte har MP som stödhjul nästa höst.

Politrukens jultal

PolitikPosted by Magnus Kesselmark Fri, December 22, 2017 13:40:24
Jag undrar om knugen skriver sina egna jultal eller om någon annan skriver dem åt honom. Kanske en parlamentarisk sammansatt grupp från riksdagen granskar vad knugen ska säga till medborgarna. Om man lyssnar kan man lätt avgöra det. Ägnar han talet åt att inte säga något har riksdagen varit med. Säger kan något vettigt har politiken hållets på behörigt avstånd.

År 2017 har varit besynnerligt. Noterar att vi har varit ute på resa ganska mycket och sett en massa spännande platser, en del mindre mysiga och del mer mysiga.

Året inleddes med en resa till Marocko. Vi var ganska häpna över hur modernt och samtidigt traditionellt landet verkade. Fick flera gånger möjlighet att ställa frågor om deras religion. Åhå, fick man tänka. Så där låter det inte om islam där vi bor. Har man en sundare syn om en stor världsreligion än vad andra har??
Vi fick smaka världens godaste oliver, se getter som klättrade i träd och med en mussepiggklocka på armen dricka hur mycket vin och sprit vi ville (på ett interneringsläger för turister).

Vi hann åka en runda till Tyskland - Neumünster. Tyskland är ett bortglömt turistland kan jag tänka; bara en transportsträcka till Alperna och bortom. Det är synd det för Tyskland har så mycket att erbjuda och folket här marscherar inte alls i takt och ropar "xxxx xxxxxx" utan är ordentligt trevliga.

Vi var bara tvungna att besöka Förena Arabemiratet, åka upp i en världens högsta byggnader dricka drinkar gjorda på kamelmjölk (på världens mest exklusiva hotell) och stå ut med de förbannade obligatoriska besöken på skinn- guld- och mattaffärer.
Det var varmt i UAE och där hade man inte samma toleranta religiösa attityd som i Marocko. Det var ingen plats för Metoo, kan jag säga. Religiös trångsynthet ...

Så bar det iväg till Ryssland för, vad som troligen var ett sista besök. Mycket har förändrats sedan sist och sedan först jag var där. Det känns positivt. Om nu bara Västvärlden fattar att man ska ta Ryssland på allvar och sluta med den trötta och trista propaganda man håller på med.

För att träffa kidsen drog vi iväg till Amsterdam och drack öl. Heineken görs i Amsterdam men det är ju inte öl precis. Amsterdam är en cool plats på jorden och där kan man få riktigt gott öl. Vi missade dock osten, vilken inte har något att göra med den holländska ost vi köper i Sverige.

Har man nu ett erbjudande om billigt hotell vid Gardasjön är det bara att dra iväg. Vi kom dit på hösten när de flesta turister lämnat sjön. Smakade grappa och vin och avnjöt en god lunch med lokala specialiteter.
På vägen hem stannade vi i Neumünster igen och tog en dag på oss att se oss om ordentligt.

Sista resan gick till Chicago. Inget speciellt med den förutom ett besök på ett destilleri och bar i staden - Chicago Distilling Company. Där bryggde man singelmaltwhiskey av öl. DET var udda men intressant och gott. Fick med mig en flaska julwhiskey hem.

Nästa år då? Vad blir det av 2018?
Det blir hårt. För att spara på de sista kotorna i ryggen gick jag i pension ett år tidigare. Även om jag slitet ett år till hade jag inte fått så värst mycket mer i plånboken. Jag är ju född 1953 och har därmed fått det sämsta av tidigare och det sämsta av senare pensionssystem. Det är ju rättvist ... inte.
Jag är inte dummare än att jag inser att statens utgifter till välfärdssystemet kommer att öka och det inte finns en chans i helvete att man som pensionär ska ha lika mycket i plånboken som när man var arbetande. Men lite rättvisa borde det väl kunna vara?
Noterar att Vänsterpartiet sviker oss fattigpensionärer genom att inte vara med i diskussionerna. Att inte vara med är ju ett intelligent sätt att ha inflytande .... inte!

Det är skit med skolorna. I Vänersborg droppar resultaten än mer och även om det muttras lite om eventuella orsaker är det lätt att leta där man har mest ljus - för få skollokaler och för få (utbildade) lärare.
Jag har redan skrivit om orsakerna till hela landets fria fall vad gäller skolresultat - fria skolvalet och friskolereformen.
Sedan kan man fundera på hur det går för en skola där majoriteten av skolbarnen inte har svenska som hemspråk och många kommer från familjer med låg utbildningsnivå eller helt saknar. Det skulle kunna vara en orsak till ett lokalt dropp.

Jag fick faktura på min bilskatt. Det var djävla mycket att betala för min lilla bil. Å andra sidan känns det tryggt att jag med min höga bilskatt och med den kraftigt beskattade bensinen subventionerar rikingarnas elbilar ... inte!

Lika rätt känns det att jag, som hyresgäst subventionerar bostadsrätter och egna hem ... inte! Jag skrev lite surt om regeringens - Bror Duktigs - ansträngningar att öka orättvisan.

Julen kommer att tillbringas med god mat såsom sill, köttbullar, prinskorv, Janssons frestelse och rökt ål. Jag har blandade spritsorter att skölja ner ål och sill med och, som nämnt, en god whiskey till TVs usla julutbud. Det blir väl ett djävla sölande med massa svenska skitartister som ska tävla i falsksång och hyckleri. Man ska grotta ner sig i den fascistiska Metoo-rörelsen och tycka synd om alla och envar. Man ska öppna eld mot dem som säger fel saker även om det råkar vara sanning och fakta...

... men 1 januari 2018 kommer världen att vara NORMAL ... inte!


Om det lär uppgivet så var det inte menat så - jag menade än värre ...

KF för en vecka sedan

PolitikPosted by Magnus Kesselmark Thu, December 21, 2017 08:36:21
Sådär. Årets sista fullmäktige möte är avslutat och avätet, men vilket djävla tröttsam och ointressant tillställning det var. Värre än att se gräs växa, färg torka och betong brinna.

Hur i helvete kunde några få punkter på dagordningen ta så lång tid att klara av, när egentligen ingen hade något att säga i någon fråga och när någon sade något .... suck!

Lars-Göran är saknar den elegans och kvickhet som hans företrädare, Anders Forsberg hade. Med kvickhet menar jag inte bara snabbhet utan också lite kärv humor. Jag tror en del tid spilldes på brist på rapphet.
En hel del tid gick åt till OT (Off Topic - alltså prata som inte hade med ämnet, mer längre ner), och mycket tid till att konstatera självklarheter och förklara dem ett par gånger till så alla skulle förstå.

Som alltid finns det små ljus på den annars tunga blöta decemberhimlen. Lidells lite torra och underfundiga humor och ofta eleganta sätt att säga saker så det låter intressant uppskattas. Likaså kan Bo Carlsson säga saker som är så idiotiskt självklara, men som ingen i församlingen fattat innan han ställer sig i talarstolan. Bo behöver sällan någon mikrofon.
Kan det vara den dalsländska jorden som gett dessa herrar verbal förmåga. Lena Eckerbom Wendel, brukar också tillhöra dem som förklarar det självklara, det väldigt praktiska och lagbundna (inte nödvändigtvis Sveriges lag), men hon närvarande inte i talarstolarna.
Marianne Ramm, ska ha en liten stjärna också. Hon har en förmåga att ta de svagaste parti och säga rätt saker på rätt saker - vi förstår hennes patos och etos. På samma sätt kan Tove af Geijerstam läsa lusen av dem som inte fattat det där med att vi är alla människor, utan att låta ond, arg, uppriven eller grinig. Vi förstår henne precis ändå.

Annars blir det ingen lyssnande, ja, utom när Kurt Karlsson ställer sig i talarstolen och får predika om sitt favoritämne, oavsett om det finns på agendan eller ej. Det han säger är tyvärr så kantigt, fullt av generaliseringar och felaktigt dragna slutsatser och om man skulle göra som han ville skulle man förvärra problemen, inte tvärtom.
Dessutom, eftersom SD inte får gehör för sina idéer, ofta då de är utanför kommunens mandat kan man från partiets sida hävda att deras politiker är motarbetade, mobbade, kränks när de försöker föra sin talan. Partiets kommunpolitiker lär ju aldrig berätta att de var ute i ogjort väder.

Det som bekymrar mig är Välfärds ... jag menar, Medborgarpartiets inlägg och synpunkter när det kommer till Vänersborgsbostäder och ärenden som har med bolaget att göra. Man begär återremiss på ärenden som handlar om information, och förra veckan ville man ha garantier, när bolaget begärde utökad borgensram, att inget kunde drabba medborgarna.
Har man då inte förstått att en tredjedel av borgen handlar om lån tagna för att bygga alla äldreboenden på Niklasberg och om borgensramen inte utvidgas blir det inte en enda social fastighet, inte ett trygghetsboende, för kommunens "viktigaste" bolag - fastighetsbolaget har inga muskler alls.
Kanske mer relevant är SDs invändning. Partiets representant, Anders Strand, Han efterlyste en konsekvensanalys innan större investeringar görs och det är väl nästan självklart.
De här analyserna görs inför varje större beslut i Vänersborgsbostäder och i det ögonblick man kan skymta några hot, stoppar man.

Annars kan jag bara säga att laxrullen på den lilla tallrik som serverades under mötet var riktigt smaskig.

Next »