Politruk

Politruk

Om Politruk

Efter att fått upp ögon för politiken ser jag ett behov att öppna upp en kanal där jag kan ge mina åsikter och idéer om vad som händer i Vänersborgskommun, politiskt sett.
Även om jag är vänsterpartist är det här INGET uttryck för V-politik. Tvärtom jag ser ofta goda skäl att kritisera partiets politik och de som vill föra en orättvis och ojämlik V-politik.

Nu skiter vi i det här (KF)

PolitikPosted by Magnus Kesselmark Fri, June 21, 2019 12:48:29
Jag skulle ha suttit av mitt sista möte som medlem i den exklusiva kommunfullmäktigeklubben, men min anmälan om ett tack-och-adjö och åsikten om från vilket datum/klockslag den gällde gjorde att jag fick sitta med som vanlig sketans åhörare.
Skälen till varför jag inte ville sitta med blev väldigt tydliga i onsdags.
Det var mycket snack om saker som inte hade med ärenden att göra. För minsta lilla skitsak skulle man ha replik, och istället för att låta SDs representanter få stå i talarstolen med brallorna nere, var man tvungen att visa att det var så.
Det är tydligen svårt att förstå att när man sitter med ett fåtal mandat, att ens förslag har svårt att gå igenom, men det där måste man bara acceptera. Det kallas parlamentarisk demokrati. En väg att komma runt problemet är genom samarbete, genom att samtala med de som har en avvikande åsikt.
Det är en naiv tanke att kf ska vara en sorts boxningsarena där man kan platta till motståndarna (från betongpartierna) med eleganta och väl formulerade fraser, men så bygger man inte ett samhälle.
På tal om att bygga samhälle: ÄNTLIGEN gick det igenom att man gör en plan för Östra Mariedal. Att ständigt försöka hålla en skogsdunge utanför planarbetet är fan inte utvecklande. Folk måste bo någonstans och om alla intressegrupper ska få bestämma skulle vi vara tillbaka på stenåldern.
Jag förstår inte den trista djävla attityd att vi inte ska utveckla kommunen. Det är lite som vi säger i Apatikerförbundet - Gör slag i saken, men inte nu ... (och inte i vår kommun)

Så nu slipper jag sitta där i utvisningsbåset och höra och se ändlösa och fullständigt meningslösa försök att styra kommunen. Vad fan ska jag hitta på nu då???

Jag skulle ju kunna lära mig spela på den "äkta" Stratan jag byggde ihop förra sommaren:
Om jag nu får svårt med fingersättningen och spelar massa FIS-moln istället för B-dur kan jag köra pekfingervalsen på mina (hittills) ej färdigbyggda syntar:
Om jag nu tycker det är så kul med fingerpill kanske jag ska återuppta korsettsömnaden. Jag har ju mer tyg än vad som krävs för att klä in sessionssalen ... den finns ju inte längre, av någon orsak ...
Eller kan jag blåsa liv i lite ofärdiga rörförstärkare:

Eller kompletterar jag min samling av analoga kameror. Jag har ju massa film som jag måste använda upp. Bästföredatum var nån gång 1988 ....
(Det fattas en rysk Contax och jag skulle visst köpa en Voigtländer Vito IIa också).

Moderaterna ville tydligen inte ha mig i ABVB men jag fick en plats i det kommunala fastighetsbolaget, ett bolag som tydligen har direktstyrts från politiken. Det förklarar den besynnerliga återvinningsanläggningen i Vargön (den borde säljas av för att inte strida med gängse kommunallagar).
Jag ger det här uppdraget en chans så får vi se var vi hamnar.

I will not be back.... kanske ...


Flat Earth del 2

PolitikPosted by Magnus Kesselmark Thu, June 13, 2019 16:35:23
Varför skriva om denna lilla grupp stollar, som uppenbarligen är så harmlösa med sina fullständigt sanslösa idéer?!

Gruppen är inte liten; bara i USA räknar man att det finns 6 miljoner människor som tror jorden är platt.
Visst, deras idéer är sanslösa men när ledarna för FE (Flat Earth Society) säger till anhängarna att de måste tänka själva och söka sanningen, menar man att den sfär (haha!) inom vilken man har att söka sanningen är begränsad, eftersom man (av)skyr vetenskapen, skyr NASA och alla andra rymdorganisationer. Tom när medlemmar själva blir presenterade för bevis, finner man alltid på ursäkter för varför bevisen saknar värde eller är fejkade.

Genom att angripa vetenskapen och det som redan är känt, fakta som är påvisade och oomkullrunkeliga, utan att förklara hur den egna "verkligheten" fungerar, får de fortsätta att torgföra sina idéer. Lägg därtill att kristna extremister ansluter sig för att "bibeln säger att jorden är platt - inte rund".

Harmlösa är de definitivt inte. Det finns grupper som får sin näring av konspirationsteorier och med ett djup och intensiv misstro mot fakta, mot vetenskap och mot det som är etablerat är det lätt för en grupp att haka på en annan, just bara för det hat man har mot samhällets institutioner.
Det finns många olika konspirationsidéer som samlar folk: månlandningen, mordet på JFK, vacciner, chemtrails (de "giftmoln" som flygplan släpper ut), en rund jord, Illuminati (hemlig världsregering), tankekontroll via vad-som-helst, osv.

Genom förnekelse av fakta, att inte visa att egna idéer håller, att gå till angrepp till motståndare (verbalt) när de egna argumenten tryter eller det är så uppenbart att teorierna inte håller, visar på att det här illustra sällskapet har formen av en sekt, en kult av en religion. Det här en variant av SBLA och Folkets Tempel, av Livets Ord och Röda Khmererna.

Samlar dessa organisationer många nog och får med sig allehanda folk bland politiker och den statliga administrationen, kan katastrofen vara ett faktum. Vi vet ju att vissa politiska grupper är mer mottagliga för hokus-pokus och kvacksalveri. Om de lockar med sig maktens folk skulle vi kunna se nerdragningar av forskningsanslag, av uppmuntran av alternativa vårdformer, av spökjakt i våra kommunhus. Ja, kort sagt vilka stolleprov som helst.

Sedan är det så att folk vill ha enkla svar på svåra frågor. Det här är FE speciellt duktiga på och de svar och förklaringar behöver inte vara sanna alls, bara de kan förstås eller kanske tom "verifieras".

Jag såg en video där en kvinna tillfrågades varför hon anslöt sig till FE. Hon hade hört att ett bevis för att jorden inte var rund (utan platt) var att horisonten på en rund jord måste vara krökt, alltså att den måste se ut såhär:

Vem som helst kan gå ner till en strand och ta med sig en linjal eller rakt pinne och bekräfta att det inte ser ut så här, utan såhär:

Nu har jag ritat det hela "med perspektiv", men man får tänka det utifrån personen i båten som pekar på horisonten.

Bara för att förklaringen är så enkel ägnar jag några minuter åt den, för det här är en lömsk fälla.

Om jag befinner mig mitt ute på havet och vart jag än tittar, ser jag hav och himmel. Om jag skulle följa horisonten med ett finger på en utsträckt arm, vart skulle jag hamna OM horisonten var krökt? Om horisonten rakt västerut var i ögonhöjd, vore det inte konstigt om horisonten i norr och söder var lägre?
Om jag snurrade runt i båten och följde horisonten skulle mitt finger få följa en krökt horisont och hamna ... VARDÅ??? ... när jag snurrat ett helt varv. Så här:


På en rund (sfärisk) jord är horisonten inte krökt, inte ens sedd från Mt Everest, utan vi skulle se horisonten som ett rakt streck. Och på en platt planet skulle vi ockse se horisonten som ett rakt streck.
Att horisonten inte kröker sig bevisar inte ett djävla skit, men folk med undermåliga kunskaper faller lätt offer för ett så här lätt trick, och så kan man senare lätt acceptera att en plattskiva accelerera genom världsrymden med 9.81m/s2, och om det stämmer som bibeln säger, att jorden är ca 6000 år gammal, är vi idag uppe i en hastighet av 6960783600000 km/h , vilket är 6445 gånger ljushastigheten.

Håll i foliehatten!!!

Flat Earth del 1

PolitikPosted by Magnus Kesselmark Sat, June 08, 2019 20:36:33
Jag har spanat en del på videor på Youtube (trots att det är en googletjänst) och som handlat om Flat Earthists (folk som tror jorden är platt) och deras komplett vansinniga teorier.

Det går att avfärda dessa foliehattar med att de är få, de har idiotiska idéer som ingen tror på och de utgör ingen fara för samhället.
Tjosan, säger jag. Det finns små grupper som fått stort utrymme i media, som har fått många att lyssna och som därmed fått en chans att påverka "de som bestämmer".

Vi hör om ett hotande abortförbud i en av USAs delstater, där abortförbud råder redan i en del delstater. Det är inte rimliga och sunda argument som ligger grunden för dessa förbud utan starka påtryckningar från dessa små grupper av idioter som ingen lyssnar på.
Och hur har vi det här i landet där Sverigedemokraterna .. nej, jag menar Kristdemokraterna - det är inte lätt att skilja dessa två ytterlighetspartier från varandra, de har ju samma sunkiga människosyn - och horder av religiösa sekterister strider hårt för att driva igenom sina bisarra idéer.
Och tänk på vaccinvägrarna, vilka också verkligen fått sina 15 sekunder i rampljuset.

Det som förenar alla dessa grupper är bland annat en total misstro på vedertagen och väl verifierad vetenskap, våra mänskliga rättigheter och rätten till oss själva. Man vägrar godta fakta och presentera sin egen, vilken är, i bästa fall misstolkningar eller förvrängda versioner av de vedertagna vetenskapliga formlerna. När man överbevisas skriker man högt om att man är förföljd av Medicinalverket, NASA eller hemliga inom- eller utomjordiska regeringar. Foliehatten sätter man på så ofta man kan.

Märkligt är att vaccinvägrarna, ena stunden hävdar att polio- och tbc-vaccin är verkningslösa utan dödar människor men kan i den andra rekommendera rent humbug och kvacksalveri som homeopati och silvervatten.

De religiösa extremisterna hänvisar till en samling skrifter som en samling biskopar valde ut och plockade ihop på 300-talet. Vi vet inte om deras inbördes ordning i samlingen, kallad bibeln, är rätt och rimlig, vi vet inte om deras syfte är att ge dagens stollar rätt att tvinga på vanliga människor tokigheter, slumpmässigt plockade ur denna skriftsamling, vi vet ALLRA MINST om dessa skrifter är dikjterade av en god och allra minst, vi vet inte om det finns en gud.

Så,ska vi styras av folk som har vanföreställningar, som tror på konspirationer, som förnekar vetenskapen
.
Kort: SKA VÅR PLANET STYRAS AV IDIOTER?

I fritt fall

PolitikPosted by Magnus Kesselmark Thu, May 23, 2019 23:33:54
Jag hade tänkt fylla på med flera bloggar om anti-vetenskapligheter med början av mina tankar kring de som tror att jorden är platt och i denna tro också har en bestämd uppfattning om gravitationen, vilken kan få saker i fritt fall. Men jag träffade en bekant idag och fick funderingar kring det fria fallandet.

De senaste dagarna har jag hört en del TED-talks om hur man bygger samhällen. Jag listar en del av dem här:
How an old loop of railroad is changing the face of a city

7 principles for building better cities

4 ways to make a city more walkable


Den här är riktigt djävla bra, återkommer till den:

How to revive a neighbourhood with imagination, beauty and art

Why great arcitecture should tell a story

Stunning buildings made from raw, imperfect materials

Why he buildings of the future will be shaped by ... you


Visst kan man tycka, det där är USA, där finns pengar och entreprenörer. Det där går aldrig i Sverige, än mindre i Vänersborg.
RÄTT! Och lite fel. Det går på många håll i Sverige därför att politiker och tjänstemän och medborgarna har bestämt sig för att man vill gå åt samma håll och man har bestämt sig för att utveckling, för det gemensamma bästa, är bättre än avveckling.

I Vänersborg kommer man aldrig att gemensamt ta tag i stora övergripande frågor och få ett gehör från alla och satsar på att tillsammans genomföra det man beslutat sig för.

På de kommunala bilarna står visserligen den slogan man efter flera år, många konsulttimmar och möten på hög och låg nivå kom fram till (och med lite tillägg från de värsta av värsta bakåtsträvarna - Miljöpartiet:
Vänersborg - regionhuvudstaden vid Vänerns sydspets.

Likaså var det med kulturaxeln. Man hade samlingar, tävlingar, utställningar och ett oändligt antal nedlagda timmar på att ta fram förslag hur man skulle omvandla denna oas i Vänersborg.
"Kalhygge" skrek gamlingarna när man ville ta ner ett fåtal (sjuka) träd. Träden togs ner, en lekplats anlades men hålet där Huvudnässkolan legats skottades igen för några miljoner fast det fanns en motion om att man faktiskt borde utreda om man skulle skapa något kulturellt på tomten.

Varför blir allt så fel i den här sketna kommunen?
Kan det vara så att folk drar åt olika håll? Arenan och att slutpriset på det bygget hamnade nära 4 gånger över vad som beslutats berodde på en persons egenmäktiga hanterande av bygget.
Gång efter annan förstår man att kommunens tjänstemän mest verkar anse att politikerbeslut är mer av karaktären "rekommendationer". Det finns väl knappt någon förvaltning som inte kör sitt eget race och sen tittar bort när de politiska nämnderna ska "slängas under bussen".

Och fullmäktige har förvandlats till en lekstuga eller rentav en sandlåda där somliga har gjort det till en sport att springa med skvaller och snacka skit bakom ryggen på folk medan andra sätter sig på höga hästar och letar efter grandet i motståndarnas ögon men kan själva inte komma med rimliga analyser, än mindre framföra konstruktiva förslag. Och så är det häpnadsväckande stora massan som bara sitter och tittar på, eller spelar Wordfeud, eller messa nära och köra, uppdaterar sin Facebook.

För att fundera lite över vad som skulle kunna göras om man nu hämtar inspiration från talarna på TED Talks, kommer en liten meditation.

Cykelbanor. Hur ser kommunens cykelbanor ut? Det här är inte Atlanta eller Chicago eller Oklahoma City. Men lik förbannat lägger man cykelbanor lite hursomhelst, låter de, även på korta sträckor, korsa gångbanor otaliga gånger.
Cykelbanor för läggs till trottoarer på sina håll, utan att man utvidgar trottoaren (och nallar av bilarnas körfält).
Jag höll på att leta ihjäl mig efter startpunkten för den cykelbana som är förlagd på gamla banvallen från Öxnered mot Trollhättan. Och för att komma till den cykelbanan fick man cykla några hundra meter på eländig grusväg.
Men en ny rondell för några miljoner ska byggas för att serva ägarna av bostadsrätterna vid Nabbensberg.

Och hur fan kunde man planera området på Holmängs Hage så djävla illa. De som köpte en lägenhet av Bovieran har dragit en nitlott; trafikerad huvudled på ena sidan och ett kolsvart hus på andra. Hur i helvete kunde man måla huset svart??? Jo för att tjänstemän på byggnadskontoret bestämde att jordfärger skulle gälla.
Kan inte den här sketna kommunen skicka folk i byggnadsförvaltningen på kurs så de får se hur satans viktigt det är att vi skapar miljöer för människor, inte för paragrafryttare i kommunhuset.

Feghet eller för att uttrycka det milt, servilitet, är inget som skapar spännande miljöer där människor känner sig hemma, säkra och tycker sig se framtiden vara här redan.

Och på tal om spännande miljöer beskrev just Theaster Gates hur han är med och försöker förändra södra Chicago. Vi satt för några år sedan på en buss på väg söderut i Chicago för att åka upp våra tredagars turistkort när busschauffören frågade vart vi var på väg. Ingenstans, sa vi. Vi ville bara se hur det såg ut i södra delarna av staden.
Ni bör gå av här, sa chauffören och stannade vid en hållplats.
Södra Chicago är ett svårt ansatt område med mycket utanförskap, hopplöshet, gängkriminalitet och dödsskjutningar. Gates försöker förändra genom att skapa oaser av skönhet, konst och fantasi och sedan förbinda oaserna med varandra socialt. Och sådana förbindelser skulle inte bara stanna vid kontakter mellan södra och västra Chicago utan mellan städer och länder.
Vi vet att socialförvaltningens kostnader skenar, något som lätt kunde förutses för flera år sedan, och trots att regeringen lovat att den stora invandringsvågen inte skulle belasta kommunerna låter man nu dessa ta hela kostnaden.
Så, en tanke vore att få med alla aktörer, alla förvaltningar, de kommunala bolagen, fastighetsägare, arbetsförmedling (nej visst, arbetsförmedlingen ska ju läggas ner) och starta projekt i övergivna lokaler och utnyttja kraften hos alla dem som valt Sverige som sitt nya hemland.

Men så länge alla drar åt olika håll kommer vi ingenstans, inget bibliotek, ingen sessionssal, inga projekt som minskar den sociala oron i utsatta områden, inga nya skolor. Vänersborg blir nog bara regionhuvudstaden vid Vänerns sydspets....


... i fritt fall.

TEDx Talks

PolitikPosted by Magnus Kesselmark Thu, May 09, 2019 13:28:42
"TED är en årlig tvärvetenskaplig konferens i Vancouver som definierar sitt tema som "idéer värda att sprida". I samband med konferensen hålls ett antal föredrag med oftast kända och högprofilerade föredragshållare kallade TED Talks."

"I en anda av idéer värda att sprida har TED skapat ett program som heter TEDx. TEDx är ett program för lokala, självorganiserade evenemang som samlar människor att dela en TED-liknande upplevelse."

Beskrivning av TED och TEDx talks på Wikipedia.

TED talks hittar man på Youtube och det finns massor av dem. Jag har snöat in på TEDx talks vilka är korta, 10-20 minuter långa föredragningar i olika ämnen om allt från att bajsa i naturen till att beskriva farliga saker barn måste få göra.

Jag ska lista några av de föredrag jag lyssnat på och som jag funnit oerhört intressanta:

On a scale of 1-10, how crazy are you? Elizabeth Kenny

Why I left an evangelical cult, Dawn Smith

What we don't know about Europe's muslim kids and why we should care, Deeyah Khan

I was abused as a child bride and this is what I learned, Samra Zafar

What do sex workers want? Juno Mac

Ride like a girl, Lee Craigee

Bicycling for life, Mark Martin

The amazing ways bicycle changes you, Anthony Desnick

Sugar is not a treat, Judy Stanislaw

Reversing type 2 diabetes starts with ignoring the guidelines, Sarah Hallberg

The surprising truth about open defecation in India, Sangita Vyas

Why you don't get what you want; it's not what you expect, Jannice Vilhauer

What to do when you learn that everything is a lie, Colin Stokes

When is torture justified? Lt. col. Jon S. Jackson

School strike for climate - save the world by changing the rules, Greta Thunberg

I choose my LGBTQ daughter over the Evangelical church, Susan Cottrell

Jag avslutar med min nye hjälte, Gever Tulley:

Gever Tulley teaches life lessons through tinkering, Gever Tulley

The curious art of fooling around, Gever Tulley

Making More makers, Gever Tulley

Secrets of engagement-based learning, Gever Tulley

Five dangerous things every school should do, Gever Tulley

Five dangerous things you should let your kids do, Gever Tulley

Vi har vår i luften ...

PolitikPosted by Magnus Kesselmark Thu, May 02, 2019 16:17:48
... var har ni er?

Alltmedan DDTs senaste CD snurrar passar jag på att skriva lite om våren.

Första maj var igår och om man nu hade gått på (S)-politik kunde man då ställt upp med plakat som meddelade att ...


eller


eller... hade man fått gå med då?? Det är ju de här frågorna vår socialistregering vill
driva.

Lite märkligt med en socialistregering som driver borgerlig politik smiley .

Efter fem månader och lite telefonsamtal av typen "Din plats i kön ..." fick jag till slut beslut om bostadstillägg. Och nu när jag har ett besked inser jag att jag skulle haft råd att bo kvar i vår gamla lägenhet ... DOOOOH!smiley

Och så var det BOMÄSSA i Arenan. Jag hade gratisbiljetter och besökte mässan både på fredagen (lite folk) och lördagen (mycket folk), provade vin, whiskey, korv, ost och lakrits.
Noterade att (V)i inte var representerade i år heller. Jag kan inte erinra mig att vi som var djupt engagerade i bostadsfrågor fick något erbjudande förra året. I år var vi definitivt inte på plats.
Skit, samma, det fanns en hel del att göra, se och många att prata med.
Vänersborgsbostäder hade ett hörn med andra byggare på Holmängshage - KUL!

En av Sector Alarms säljare fångade in mig men jag ville bara ställa några frågor och när det stod klart att jag inte tänkte pröjsa 500 spänn för deras larm blev säljaren uppenbart skittvär. SÅ oproffsigt!smiley

Helt annorlunda mottagande fick jag av den markisfirma från Vänersborg. Jag hade ett långt samtal med en representant (högste chefen?). Frågan var firmans belägenhet på Vassbotten och hur man såg på att göra ön till en stadsdel med bostäder. Här var det bara att inse att det där med översvämningsrisk och ferrokrom i marken är skitsaker att lösa medan företagarna, i många fall tycker de har bäste läget.

Bästa läge för Systembolaget är i korsningen Sundsgatan/Residensgatan tycker många affärsinnehavare i centrum. Nya butiken är ju visserligen stor och bra men att flytta ut till Trenova gynnar ju inte centrumhandeln precis. Inte heller verkar det finnas ett naturligt sätt att knyta ihop Trenova och Centrum, och kanske det är dags att titta på att binda ihop Centrum med Sanden med en bro över hamnkanalen.

*) DDT är Rysslands absolut största rockband. Det har i olika konstellationer, men alltid med sångaren och textförfattaren Jurij Schevchuk, hållit sedan 1980. Gruppen är känd för sin fantastiska lyrik och Jurij kanske kommer att bli lika stor som Pushkin. Dessutom har man tagit sig före att med musiken kämpa mot etablissemanget, man har haft dialoger med självaste Putin och jag är övertygad att gruppen har nått oändligt mer med sin kamp än grupper som provocerar fram repressalier från de styrande enbart för att få "hjältinnestatus" i väst.

Lyssna på Kärleken Är Inte Förlorad
Din plats i kön är ...

PolitikPosted by Magnus Kesselmark Mon, April 08, 2019 16:25:24
När jag ringt till 1177 (Vårdguiden) har jag oftast fått höra att väntetiden är 20 - 30 minuter. När jag senast försökte ringa Pensionsmyndigheten fick jag samma besked, väntetider på 30 - 40 minuter och att min plats var 78 i kön.
Då tänker jag att det här är ju samhälleliga servicesystem som bara brutit ihop och slutat fungera. Kollaps helt enkelt.

Saken är den att jag i oktober 2018, ansökte om bostadstillägg och ännu idag, nästan ett halvår senare inte fått något besked. Därför begav jag mig till Skatteverkets, Pensionsmyndighetens och Arbetsförmedlingens servicekontor i staden, bara för att finna att min plats i kön var ...

Nu behövde jag inte vänta en halvtimme utan jag fick hjälp efter bara 20 minuter, men det var något som slog mig. En del som stod i kön, eller kom in senare för att ställa sig i kön, skulle bara lämna in deklarationen; det är ju sådana tider. Eftersom det inte fanns någon låda där deklarationerna kunde stoppas fick folk köa, även om de, som inte hade frågor, helt sonika gick fram till de två handläggarna/hjälpredorna och lämna ifrån sig sina papper.

Jag hade två enkla frågor. Varför väntar jag fortfarande på besked om bostadstillägg? Jo därför att man har haft kontakt med mig (med mig??) och banken. Vi var ärliga och fyllde i allt om våra till-och frångångar, vilket kanske folk fuskar med. Men ett halvår ....
Hur är det man säger; Statens kvarnar är små men mal långsamt ...
Min andra fråga har ett underligt svar. När man är ett par som söker bostadsbidraget kan man göra det elektroniskt och båda två signerar elektroniskt med sina resp BankID. Om man, som i vårt fall ska meddela ändrat boende (flytt) måste man göra det på papper. Jag skulle kunna visa upp mitt gamla hyreskontrakt och uppsägningen av det jämte mitt nya kontrakt men det räcker inte - det ska lämnas in ett papper om det hela.
Din plats i kön är ....Vad var det jag skrev

PolitikPosted by Magnus Kesselmark Thu, March 07, 2019 10:40:36
För två år sedan skrev jag så här:Det går dåligt för Daesh just nu. De religiösa vettvillingarna i Syrien och Irak har mött så stort motstånd att flera av de modiga och rättrogna människor som mördat, torterat, våldtagit och fördärvat för all framtid ovärderliga historiska minnesmärken, har valt att återvända varifrån de kom. Sverige som representerat vansinnet med 400+ hjältar har att se fram emot att flertalet av dessa landar på svensk jord inom kort.

Jag uppfattar att återvändarna väcker känslor. Det är inte okomplicerat att ena stunden mördat och plundrat och nästa få njuta sitt otium, uppbackad av samhälleliga institutioner, kanske få diverse pekuniära bidrag och en psykolog som klappar en på huvudet så man glömmer vilka illdåd man utfört.

Hur kan det vara så att mördare för det första, i de fall de inte är svenska medborgare, kan släppas in i landet och för det andra inte lagförs.
Samir, en av dessa krigare, fick uttala sig i TV och han var tydligen oerhört oskyldig. Fast hur orimligt vore det att åtala alla som frivilligt anslutit sig till Daesh i enlighet med nya lagar som lägger kollektiv skuld på ALLA som anslutit sig till kriminella gäng?
I Ryssland döms alla som deltagit i gruppmord eller gruppvåldtäkt lika hårt, ja tom hårdare om det skett i grupp.
I Florida kan man dömas för mord om den brottsliga situation man varit del av resulterat i att någon dött; om t ex polisen nödgats skjuta ihjäl någon.

Människor som bränt andra levande till döds, förslavat andra i områden man ockuperat, tagit ifrån dem deras personliga frihet, traditioner och kultur, är ju knappast att betrakta som stabila människor. Hur ska man kunna ha en sådan som god granne? Vad är en sådan kapabel att göra? Om det misslyckades att införa religiöst vansinnesstyre i Irak och Syrien kan man kanske försöka i Sverige? En gång psykopat - alltid psykopat.

Det finns tankar om att avprogrammera dessa människor med religiösa vanföreställningar, men det finns ju inga resurser. Hur många unga människor i landet måste vänta plågsamt länge på hjälp för sina självskade- och självmordstankar?! Ska deras väntetider bli längre nu? Och hur vet man att avprogrammeringen funkar? Det antyds att svaret på den frågan får man 10-15 år senare?

Så, alla Daesh-krigare har, enligt mig, kollektivt ansvar för grymheterna man utfört. Ingen har åkt till krigsskådeplatserna ovetande om vad som väntar.
Den som inte har svenskt pass, ska inte få återvända utan utlämnas till Irak eller Syrien för att ställas till svars där. Låter det grymt kan man ju inrätta en direktlinje till krigstribunalen i Haag.

Ska vårt samhälle ha chansen att få vara fritt och demokratiskt är vi tvungna att hålla element som i högsta grad utgör ett hot mot landet låååångt borta.

De allra flesta krig som utkämpats har haft en religiös bakgrund - det räcker för mig.Jag har använt benämningen Daesh istället för IS eller ISIS, eftersom det tydligare visar på vilka ogärningsmännen är. IS är en alldeles för tam benämning på mördargänget.
(Läs mer här)Next »