Politruk

Hotel Kilo EchoPolitik

Posted by Magnus Kesselmark Tue, October 02, 2018 14:18:47

Vi äldre minns Moltas Erikssons monolog om hur man fixade ett telefonabonnemang på 60-talet. När han bokstaverat sitt efternamn fick han det uppläst för sig - Jossehananon ...

När vi ska få fram viktiga detaljer över raspiga och dåliga kommunikationskanaler - telefontrådar eller eter har man tagit fram bokstaveringsalfabet där bokstäverna ersätts med ord som ska vara lätta att uppfatta.
Så blir t ex BRAND - Bertil Rudolf Adam Niklas David - när det bokstaveras.

Studerar man alfabetet ser man att orden/namnen är valda så att inga missuppfattningar ska kunna göras. Så t ex byttes Harald mot Helge då en dålig linje kunde "slika" konsonanter och Harald kunde uppfattas som Adam.

Ser man många gamla engelskspråkiga actionrullar hör man ofta anropen på engelska "Tango Foxtrot Delta, can you hear me??!!" Principen är den samma - när det är dålig kommunikation ska ändå budskapen kunna komma fram.

Likadant förtydligar man siffror och vi nyttjade kvinnonamn fram till 1930 för att förtydliga.

Nu tycker tydligen Fredrika Bremerförbundet att bokstaveringsalfabetet är diskriminerande då inga kvinnonamn finns med och lanserar en ny lista och passar på att skjuta sig båda fötterna och en hand.
För det första är alfabetets första ändamål inte att bidra till genusvansinnet i Sverige utan möjliggöra säker kommunikation över en dålig förbindelse.
För det andra glömmer man totalt bort att vi som kan våra Tore Helge Xerxes plötsligt måste lära om. Ryggraden ska borras ur och fyllas med nya namn.
För det tredje är det förslag FBF hopplöst svårt att använda. Flera nya namn kan uttalas på helt andra sätt än det kanske är tänkt och med nya spännande namn kan det vara omöjligt att veta vilken bokstav de ersätter.
Så skulle t ex Khaled kunna uttalas som ett hårt sj-ljud, som i BaCH. Zelda och Xena skulle kunna tolkas som S och Vicky och Pippi skulle kunna förväxlas vid brusig telelinje eller radiotelefon.

Som vi som sysslar med elektronik säger - laga inte det som är trasigt, och skjut dig för fan inte i foten.

Jag misstänker att FBF menar väl men låt signalisterna ta hand om alfabetet.Bewahren Erinnern MahnenPolitik

Posted by Magnus Kesselmark Sat, September 22, 2018 12:05:30

Det här är nyckelorden för Grenzlandmuseum i Bad Sachsa mitt i Harz.

Det har gått nästan 20 år sedan Tysklands förenande och få kanske tänker längre på hur förenandet gick till, än mindre hur livet var för tyskarna innan dess. Troligen är det ytterst få som har hum om hur delningen gick till. Men på Gränslandsmuséet får man en god inblick, inte bara hur gränsen, fysiskt såg ut, utan också orsaken till Tysklands delning.

De allierade hade redan innan krigsslutet delat upp Europa mellan sig och när Tysklands armé till slut kapitulerade trädde de vinnande parterna in i sina respektive tilldelade områden för att förvissa sig om att Tyskland aldrig mer skulle utgöra ett militärt hot och därmed började problemen för den tyska befolkningen.

Tyskland delades upp i fyra zoner, tilldelade respektive USA, England, Frankrike och Sovjetunionen. Dessa zoner skulle nu avnazifieras, avmilitariseras, få en decentraliserad administration och i slutänden demokratiseras, ett arbete som stormakterna nu tog på sig att utföra. Tyskland och tyskarna kom nu inte bli annat än pjäser på vinnarländernas schackbräde.
Det är ju förståeligt att när två system, som står så långt från varandra ideologiskt och som ska omforma ett land, kan det bara leda till katastrof.

Gränsen som sådan kom till tidigt vilket skapade problem för de många människor, flyktingar och återvändande krigsfångar skulle tillbaka till sina hembygder. Människor hade att passera enkla gränspassager och förete identitetshandlingar för att få passera och speciellt de sovjetiska gränsvakterna var ökända för att öppna eld mot människor som försökte passera gränslinjen "illegalt", utan föregående varning.
Här kan nämnas att britterna medgav, i förhandlingar med Sovjetunionen, en förkortad gränslinje, vilket ledde till att hundraåriga naturliga förbindelser i Harzregionen bröts.

Blott något år efter krigsslutet stod det klart att krigets vinnare stod så långt ifrån varandra ideologiskt att en permanent delning var oundviklig. En tänkt gränslinje med bemannade övergångsanhalter ersättes av en permanent svårforcerad gräns med stängsel, taggtråd och försåtsmineringar.
För människorna i östra Tyskland blev gränsen ett skydd mot västvärldens kapitalism, men i själva verket ett hinder för östtyskar att ta sig till väst.

Några mil från Bad Sachsa finns också ett gränsmuseum där man kan se hur gränsen, fysiskt, såg ut:
Grenzlandshaft & Museum Sorge

Gränsen stod i 45 år. Det planerades och implementerades av krigets vlnnare, över huvudet på den tyska befolkningen. Trots vetskapen om de ideologiska skillnaderna mellan de allierade fortsatte man bygga en gränslinje och utifrån och uppifrån styra det tyska folkets öde. Även om det var östtyskar med benäget stöd från Sovjetunionen som byggde muren, var den redan planerad när Churchill, Roosevelt och Stalin hade träffats i krigets slutskede och delat Europa mellan sig.
Det ironiska och samtidigt det fantastiska var att det var tyskarna som rev muren/gränsen och förenade sitt land.

Vad lär man sig nu om detta?

Inte ett djävla skit, för att uttrycka det på finaste franska.

Vi har inte lärt oss att det skapar så oerhört mycket problem när stormakter ska blanda sig i mindre länders angelägenheter och dessutom ska inför en ideologi som är främmande för landet eller regionen.

Vi har heller inte lärt oss att sätta en rimlig time-line. För Tysklands delning lär vi oss att den påbörjades med Berlinmurens byggande 1961 och att det var de elaka socialisterna i öst som ensamma bar ansvaret. Vi glömmer eller ignorerar totalt de händelser som ledde fram till delningen; nazismen, kriget och de allieardes uppstyckning av Europa.


Det var ju väntatPolitik

Posted by Magnus Kesselmark Tue, September 11, 2018 10:30:44

ATT SD skulle gå framåt var bara väntat. Fast ger man sig in i ett spel där motståndaren bestämmer spelreglerna är loppet bara kört. Eller som man säger:
Man kan aldrig vinna en diskussion med en idiot; idioten drar ner dig till sin nivå där han vinner på sin större erfarenhet.
Därmed inte sagt att sverigedemokrater är idioter, men mer erfarna och beredda inom deras specialämne - invandringen. Och det går liksom inte att bemöta SDs argument för mindre invandring med att vi behöver öppna gränserna ännu mer. Även om invandringen inte är en ödesfråga för gemene man, har den frågan seglat som ganska väsentlig för många människor. När SD har "enkla" fix på denna fråg som de flesta verkar bry sig om (att bemöta) och inte tar upp de punkter på SDs partiprogram som innebär direkta försämringar för medborgarna är loppet liksom kört.

Sedan kan man undra över varför Vänsterpartiet i Vänersborg tappar men en titt på valresultatet ger en hint.
Valet 2010 gav (V) 8 mandat; ett resultat som helt kan förklaras med Arenan och missnöjesröster. Fyra år senare hade man tappat två mandat och nu, 2018, ser det ut som man tappar två mandat till.
Jag kan inte annat än se det som att vi tappar de missnöjesröstare som röstat på oss tidigare, till SD. Jag är inte förvånad om vi under senaste mandatperioden uppfattats som ett grinigt och bakåtsträvande parti med nej-sägare. Det måste ha varit svårt att se oss som ett progressivt parti som velat leda utvecklingen i kommunen.
Lägg därtill att många som röstat på SD i riksdagsvalet troligen också röstat på SD i kommunvalet.

Hursomhelst, det har blivit en djävla röra av allt, både nationellt och lokalt. Hur fan ska vi kunna få en samhällelig utveckling nu?!

Alea acta estPolitik

Posted by Magnus Kesselmark Wed, September 05, 2018 13:01:23

Tärningen är kastad, dvs jag har lagt min röst. Visst kan jag rösta på själva valdagen, söndag, men jag har ingen orsak att ändra mig.
Var det ett lätt val? Nja .... snarare ett val jag lite motvilligt gjorde. Det är sällan roligt att rösta MOT något. Då känns det bättra att rösta FÖR något.

På något sätt ser jag ingen vits att rösta på småpartier som ändå inte (sic!) kommer att få någt inflytande. KD går fet bort. Det är dessutom lite smålustigt att de vill avskaffa "pensionärsskatten" när de själva var med att införa den. Minnet är kort. Även om jag finner BT riktigt kinky (smiley) har jag en stark antipati för grupper som vill dra in religion i samhällsmaskineriet. VIK HÄDAN!

Björklund är en stadig karl men hans fäbless för NATO och hans russofobi diskvalificerar honom på studs.

Moderaterna då?! Ordnung und Rednung, Rättigheter, Möjligheter och Skyldigheter låter hur bra som helst. Dock saknar det partiet en förmåga till holistiskt tänkande. Det går t ex inte försämra i arbetslöshetsförsäkringen för att få fler folk i arbete när det inte finns arbeten att gå till. Tummen ner!

Annie Lööf är faktiskt en attraktiv dam, men ett himla velande hit och dit gör, tillsammans med en borgerlig politik gör Centern inte till MITT val.

Miljöpartiet gåt fetbort. Partiet är i total avsaknad av pragmatism och för en politik som gynnar Södermalms hipsters på bekostnad av landsorten. Roundup mot ogräs!

Problemet med SAP är att man har en kokt fisk till statsminister, två NATO-entusiaster och rysshatare till utrikes- och försvarsminister. Att man samregerade med bakåtsträvarna i Miljöpartiet är ett annat stort minus. Tyvärr är partiet en sorts sista bastion att försvara vad som finns kvar av välfärden och Magdalena Andersson verkar som finansminister riktigt vettig.

Låt mig bara kort fundera över (V). Jag oroas över att partiet saknar (!!!) bostadspolitik, eller åtminstone inte kommer med realistiska förslag. Man stödjer en reform som sänker (bostad)bolagens ränteavdrag och vill höja bolagsskatten. Nu gör bostadsbolagen inga direkt stora vinster men ytterligare en pålaga till landets hyresgäster känns inte som en budapestbakelse. Sedan vill man sänka räntan för villaägarna .... Jag fattar ingenting!!!! Vänsterpartiet för de rika eller hur var det nu ...??

De flesta partier (utom ett) har haft en generös invandringspolitik. Den har tidvis varit mer än genrös och emellanåt oroväckande. Långt ifrån alla människor vill ha fortsatt fri invandring men inget parti har egentligen tagit tag i detta och försökt formulera en rimlig migrationspolitik istället för att lämna walkover och ge bollen och spelet till ett parti på yttersta högerkanten.
Samtidigt som man trodde man kunde bekämpa SD och en majoritet av svenskarna genom att kämpa åt motsatt håll - ännu större invandring - missade man att angripa de delar av SDs program och idéer som faktiskt innebär stora försämringar för medborgarna.
Jag hörde några minuter på utfrågningen av Åkesson där man tog upp punkter i partiprogrammet som handlade om att införa marknadshyror. Jag har inte läst SDs program men jag tror man måste sluta upp att leta anklagelsepunkter om rasism och nazism och istället berätta VAD PARTIET HAR FÖR IDÉER vad gäller försämringar för vanligt folk tar man upp en fråga som visserligen engagerar men inte på det sätt man vill behandla frågan.
Hade man kraftigt angripit SD för sin högerpolitik för sina förslag om att försämra för de flesta människor och inte ödslat krut på att strida om något som folk ofta inte på samma linje om, hade kanske SD kunnat marginaliseras en del.

Jag hyser stor oro för vad som komma skall och jag fasar för att SD får större inflytande i politiken i Vänersborg, vilket å ena sidan inte innebär ett skit men å andra sidan innebär färre vettiga röster för en god samhällsutveckling.

Nu har jag valt och på söndag tar jag mig en whiskey och tänker på annat som hur många ventilationshål som krävs för att vädra ut värmen från ett 20W motstånd i en rörförstärkare.

Skaka tassPolitik

Posted by Magnus Kesselmark Tue, September 04, 2018 09:32:35

Ett handslag, eller bara vad vi gör med handen eller kallar den är en hel vetenskap i Sverige. Vi har traditionellt betraktat ett handslag som något upphöjt, som om ett handslag betyder mer än signaturer på ett dokument.

Vi har massa sköna ord för handslag: skaka hand, ta i hand, skaka tass, ett handslag, handskakning, handtryckning. Vi ger handen olika namn som tass, karda, labb osv. Handen och dess funktion för att knyta en förbindelse är så djupt rotad i svenskarna att det känns oroväckande att den funktionen ska ifrågasättas av människor med religiösa vaneföreställningar.

För några år sedan vägrade en man ta en kvinna i hand av religiösa skäl. Kvinnan markerade, helt korrekt, att mannen inte ville omfattas av våra värderingar om människors lika värde men fick själv ta emot bestraffning medan mannen belönades med ett skadestånd. Nu har det hänt igen, en kvinna har tilldömts skadestånd eftersom hon vägrar ta män i hand och därmed inte kom vidare i en anställningsprocess – TV4 Nyheterna.

Det finns något fundamentalt fel i att använda religion som en ursäkt att få bete sig hur som helst. Och det borde väl vara så att våra djupt rotade traditioner och regler om rättvisa, jämlikhet, demokrati och värdegrunder som vårt samhälle bygger på borde väga djävligt så mycket tyngre än villfarelser och hopdiktade fantasier. Religionsutövning är något man kan syssla med ‘in splendid isolation’ eller tillsammans med andra som lever i samma föreställningsvärld, men i samhället borde det finnas ett skarpt påbud att där får religion INTE användas för att styra.

Här är det inte svårt att jämföra med läget i USA, där man vill öppna upp för sanna kristnas rätt att i sin trosutövning kunna vägra att serva HBT-personer. Affärsinnehavare ska kunna vägra sälja mjölk och bröd till en transperson, en läkare neka akutvård till en sjuk osv. Att tillåta folk utöva sina religiösa föreställningar som att vägra skaka hand med andra är bara ett steg mot en sådan sjuk och förvrängd värld.

Extra skrämmande är att partier som haft en sund och avvisande syn på religion (Vänsterpartiet) utmärks av att många anhängare tycker att religiösa nycker ska styra över våra demokratiska rättigheter. Det antyds dessutom i TV4s nyhetsprogram att Jonas Sjöstedt uttrycker sig väldigt oklart på denna punkt.

Jag säger bara – sätt ner foten och förbjud religiös styrning och kontroll i samhället. Religion och sexuella aktiviteter får man syssla med hemma bakom stängda dörrar, inte ute i samhället bland andra människor!Hissnande on centrumidéerPolitik

Posted by Magnus Kesselmark Fri, August 17, 2018 11:11:48

Torsdagskvällen var vikt åt möte med Forum Vänersborg och samtal om centrumutveckling, framför allt om hur Trenova Centrum ska kunna knytas ihop med Vänersborgs Centrum (Edsgatan/Sundsgatan). Men det blev en kväll som började dramatiskt.

När vi i sista gruppen steg in i kommunhusets hiss för att åka en våning upp hände det som inte får hända. Åtta normalbyggda (host! host!) män klev in i hissen avsedd för max 8 personer eller 600 kg. Hissen startas efter alla konstens regler, åker upp 30 cm och tvärstannar. Den låter sig inte startas för att vare sig åka neråt eller uppåt. Den står himla stilla.
Det är nu vi prövar på nödtelefonen:
- Sitter ni fast i en hiss?
- Ja.
- Sitter ni fast i en hiss?
- JA!
Uppenbarligen fungerar kommunikationen mellan hissen och en jourcentral riktigt uselt. Mikrofon och högtalare sitter dessutom uppe itaket.
- Var befinner ni er?
- Kommunhuset i Vänersborg?
- Örebro?
- VÄNERSBORG!
- Göteborg?
- VÄNERSBORG! V som i Viktor, Ä som i ...
- *Klick!*

Det ska meddelas att det blir väldigt varmt, väldigt fort i en hiss fylld till brädden med passagerare. Saken blir inte bättre av att en i sällskapet (troligen) får panik, och sjunker ihop på golvet, knappt kontaktbar.

Larmcentralen, 112, kontaktas och man lovar oss räddningstjänst och ambulans. Man får även tag i en jourtjänst från hisstillverkaren. Efter en knapp timme har man lyckats forcera hissdörrarna och vi befrias och får avnjuta ett alldeles för kort möte.

Första gruppen av hissresenärer har pratat om mycket vad avser det genomgående temat "Lågt Hängande Frukter", alltså lösningar som är enkla att applicera och inte kostsamma. Det handlar om att utveckla varumärket Vänersborg, att ge staden en själ.

Vi i hissen håller modet uppe med Stefan Leijon göteborgsvitsar och vi pratar om den gångna och heta sommaren. Tydligen har baden i centrala Vänersborg varit överfulla och det lyfts idéer om hur man för kommande säsonger kan utnyttja de centrala baden bättre och ge bättre service.
Kan man installera räddningsstegar i hamnkanalen så de som trotsar badförbudet ska kunna rädda sig upp när de får kallsupar av det föga badvänliga vattnet?! Ska man kunna installera eluttag vid stränderna? Eller ställer detaljplaner till det?
Det badas från Sanden, vilket är visserligen är olämpligt men kan man fixa enkla lösningar så de som absolut måste hoppa i vattnet därifrån får ett bättre alternativ än att hoppa i från båtarna som ligger förtöjda där?
Och skulle man kunna ordna bryggor och hopptorn vid Norra Skolan?

Det fråga som skulle tas upp handlade om hur man knyter ihop centrum med Trenova. Det är ingen lätt sak. Framför allt finns det ingen naturlig väg. Går man Sundsgatan österut, tar den slut vid en port. Sedan får man vika ner på en smal gränd och gena över en trädgård vid Vita Villan. Här krävs det nya tag och djupa tankar.

Här en virtuell promenad den aktuella sträckan:
Blog image
Blog image
Blog image
Blog image
Blog image
Blog image
Blog image
Blog image
Blog image

Borgare och BönderPolitik

Posted by Magnus Kesselmark Thu, August 09, 2018 23:10:54

Det har varit en väldigt speciell vecka, som började 'sådär'.
Måndagen, skulle egentligen varit min sista arbetsdag ever, men den inföll för exakt ett år sedan när jag fyllde 64. Nu blev det Key Lime Pie åt gubbarna på jobbet för att markera att nu var jag pensionär PÅ RIKTIGT. Jag hade ju fått träda in som räddaren i nöden då en kollega ställt till det för sig (sågat sig i handen). Slutar två gånger på samma jobb nästan exakt på samma dag, dessutom.
Avslutningen på min födelsedagen var inte världens bästa ...

Och sämre blev det med "portugisisk dödsvärme" (AB) och riktigt fuktig luft, som gjorde allt arbete en riktig plåga.

Veckans höjdpunkt (det kommer en till) var dock LRF:s lantbrukare meets politiker på onsdags kvällen. Samling hos en mjölkbonde i Brålande och ett klassiskt katekesförhör av representanter från alla partier representerade i Vänersborg (minus Medborgarpartiet - dåligt!).
En kort introduktion där partierna fick kort utveckla sina strategier för lantbruket och landsbygden inledde kvällen och det ska sägas att det som sades var riktigt bra. Inga överord, inga frikostiga löften utan kanske mer försiktiga analyser av läget och en och annan önskan om smärre regeländringar.
Flera representanter, däribland Lutz Rininsland från Vänsterpartiet pekade på de svårigheter som föreligger, då det finns mycket regler och villkor som inte kommunen inte styr över utan ägs av regionen och staten. Dessutom skulle det behövas ett forum där samtal skulle kunna föras mellan politiker och landsbygdsbor/lantbrukare. BRA!
Liberalerna erkände rakt av att de ansågs ha sämst landsbygdspolitik, medan Kurt Karlsson (SD) tyckte att LOU borde ändras så kommunerna kunde ha krav på att livsmedel skulle vara framställt/odlat lokalt.

När frågorna började komma såg man var intresset på landsbygden låg: tågstopp i Brålanda (och Frändefors), bevarande ut utbyggnad av landsbygdsskolorna, förenklad hantering av kontroller, lättare att kunna få rätt stöd från kommunala tjänstemän. Här åberopades Rättviksmodellen som innebar att kommunala tjänstemän skulle direkt ta kontakt med lantbrukare, t ex i samband med vissa typer av ansökningar om något behövde kompletteras eller justeras; inte innebära långa brevväxlingar med krav på nya dokument - alltså förenklad hantering av ärenden.
Gunnar Lidell nämnde problemet för ungdomar som gjort val till gymnasiet och där tokiga bussanslutningarna gjorde det omöjligt för dem att gå den linjer de valt eftersom just de programmen låg i Trollhättan eller Uddevalla.

Bostadsfrågan kom upp, och man såg det som en möjlighet och ett önskemål om byggnation i Brålanda, speciellt när det kom till ett tågstopp.

Kvällen avslutades med smörgåstårta, då den planerade grillningen fick inställas. Tårtan var också god.

Jag hoppas vi kan se representanter för LRF och/eller lantbrukarna som gäster i partiet på ett medlemsmöte. Det lär nog komma.

Kommunist javisstPolitik

Posted by Magnus Kesselmark Fri, July 20, 2018 11:22:38

Det där med att kalla sig kommunist idag är lite vanskligt. Å andra sidan har man blandat ihop begreppen varför de stela och toppstyrda samhällen i öst inte var kommunistiska utan socialistiska, och strävan var mot ett samhälle präglat av kommunism.
Man kan ju som jag vara bokstavsmänniska av högsta rangen och ta allt så bokstavligt det bara går, eller kan man vara lite pragmatisk ...

För mig har valet av partitillhörighet inte varit så självklart alltid. Under flera år var jag medlem i Moderaterna, då jag själv arbetade (hårt) och tyckte att det var en plikt att göra rätt för sig. Då passade den moderata politiken mig bra.

Jag jag själv, i samband med den samhälleliga kollapsen i början av 90-talet stod utan arbete och började sätta mig in mer i detalj vad en högerpolitik betydde var det lätt för mig att byta sida. Jag har också sett det, ofta, utomordentliga arbete, systrar och bröder i Vänersborg lagt ner, vilket har lett mig in i den lokala politiken där det är lättare att arbeta utan att fastna i ideologiska stridigheter. Det är bara lättare att se att vissa beslut ger större samhällsnytta än andra och att somliga beslut kan gå stick i stäv med en mer officiell politik. Dessutom är det möjligt att samarbeta över blockgränser.

Under åren som aktiv har jag märkt hur viktigt det är att engagera partivännerna. Det funkar inte att sitta på alla stolar och kräva av medlemmarna att göra allt hästjobb utan har man viktiga positioner i de politiska rummen är det också lättare att ställa upp när det gäller. Partiet får aldrig bli elitistiskt; vi gör ett jobb tillsammans, var och en efter sin förmåga. Demokrati och rättvisa är inte en plikt utan en möjlighet. I det ögonblick när våra ansträngningar börjar mätas och jämföras med andras har vi tagit ett stort steg från vår värdegrund och närmat oss en diktatoriskt organisation.

Jag använder gärna ordet pragmatiskt, vilket för mig betyder att arbeta med lösningar som ger största och mest långsiktiga samhällsnytta. Därför händer det ofta att jag kritiserar Vänsterpartiets idéer och förslag så som de presenteras i riksdagen.
De stora misstagen är dels att inte se hur tidigare reformer orsakat stora samhälleliga försämringar och bättre än att sätta plåster på såren vore att gå tillbaka. Det gäller skolan där friskolereformen och fria skolvalet är det absolut främsta skälen till skolans problem. Inga åtgärder i helvete som inte innebär en återgång till det gamla kommer att göra någon större nytta, bara suga ut mer kraft och blod ur samhället.
Likaså är bostadspolitiken kollapsad pga av en avreglering som skulle ge billigare bostäder och nu haglar förslagen hur vi ska kunna bygga mer och bygga billigare och samtidigt inte inser själva grundorsaken till problemen och, än värre, stöder förslag som fördyrar hyresrätterna.
Jag skriver inget om utrikespolitiken; jag vill inte bli upprörd.

Jag tror inga stora saker kommer att hända i svensk politik om man inte börjar arbeta blocköverskridande. Sverigedemokraterna tar allt större del av kakan och inga argument i helsicke kan få folk att fatta att partiet är ultrakonservativt och definitivt inget arbetarparti. Jag vill se de etablerade partierna börja samarbeta, både nationellt och lokalt (om det behövs).