Politruk

Politruk

Om Politruk

Efter att fått upp ögon för politiken ser jag ett behov att öppna upp en kanal där jag kan ge mina åsikter och idéer om vad som händer i Vänersborgskommun, politiskt sett.
Även om jag är vänsterpartist är det här INGET uttryck för V-politik. Tvärtom jag ser ofta goda skäl att kritisera partiets politik och de som vill föra en orättvis och ojämlik V-politik.

Hotel Kilo Echo

PolitikPosted by Magnus Kesselmark Tue, October 02, 2018 14:18:47
Vi äldre minns Moltas Erikssons monolog om hur man fixade ett telefonabonnemang på 60-talet. När han bokstaverat sitt efternamn fick han det uppläst för sig - Jossehananon ...

När vi ska få fram viktiga detaljer över raspiga och dåliga kommunikationskanaler - telefontrådar eller eter har man tagit fram bokstaveringsalfabet där bokstäverna ersätts med ord som ska vara lätta att uppfatta.
Så blir t ex BRAND - Bertil Rudolf Adam Niklas David - när det bokstaveras.

Studerar man alfabetet ser man att orden/namnen är valda så att inga missuppfattningar ska kunna göras. Så t ex byttes Harald mot Helge då en dålig linje kunde "slika" konsonanter och Harald kunde uppfattas som Adam.

Ser man många gamla engelskspråkiga actionrullar hör man ofta anropen på engelska "Tango Foxtrot Delta, can you hear me??!!" Principen är den samma - när det är dålig kommunikation ska ändå budskapen kunna komma fram.

Likadant förtydligar man siffror och vi nyttjade kvinnonamn fram till 1930 för att förtydliga.

Nu tycker tydligen Fredrika Bremerförbundet att bokstaveringsalfabetet är diskriminerande då inga kvinnonamn finns med och lanserar en ny lista och passar på att skjuta sig båda fötterna och en hand.
För det första är alfabetets första ändamål inte att bidra till genusvansinnet i Sverige utan möjliggöra säker kommunikation över en dålig förbindelse.
För det andra glömmer man totalt bort att vi som kan våra Tore Helge Xerxes plötsligt måste lära om. Ryggraden ska borras ur och fyllas med nya namn.
För det tredje är det förslag FBF hopplöst svårt att använda. Flera nya namn kan uttalas på helt andra sätt än det kanske är tänkt och med nya spännande namn kan det vara omöjligt att veta vilken bokstav de ersätter.
Så skulle t ex Khaled kunna uttalas som ett hårt sj-ljud, som i BaCH. Zelda och Xena skulle kunna tolkas som S och Vicky och Pippi skulle kunna förväxlas vid brusig telelinje eller radiotelefon.

Som vi som sysslar med elektronik säger - laga inte det som är trasigt, och skjut dig för fan inte i foten.

Jag misstänker att FBF menar väl men låt signalisterna ta hand om alfabetet.