Politruk

Politruk

Om Politruk

Efter att hamnat på stol #40 i Vänersborgs KF ser jag ett behov att öppna upp en kanal där jag kan ge mina åsikter och idéer om vad som händer i Vänersborgskommun, politiskt sett.
Även om jag tillhör (V) kommer jag att ge så torra och opålitlig... opolitiska kommentarer jag kan.

Läst i veckan

PolitikPosted by Magnus Kesselmark Tue, October 10, 2017 10:51:56
Några gånger i månaden får jag, som förtroendevald, SKLs tidning Dagens Samhälle. Det är en tung tidning med, som regel, mycket läsvärt och framför allt, det som är trycket är föregånget av mycket arbete och utredande - alltså inga floskler och populistiskt skitsnack.
I det nummer av tidningen som kom förra veckan var det flera artiklar som jag fastande för:

Gunna Thorslund, jurist som bland annat arbetar med arbetstillstånd, redogör för hur helt infernaliska lagstiftningen är för arbetsinvandrare, något vi fick se i Uppdrag Granskning eller Kalla Fakta för en tid sedan. Människor som kommit till Sverige för att arbeta, ofta i bristyrken eller med specialkompetens, kan plötsligt utvisas eftersom någon liten och ofta betydelselös regel brutits, och kanske inte ens av invandraren. Ett nytt lagförslag, menar Gunna Thorslund, kommer varken att göra till eller från.

Under rubriken Analys Europa, tittar journalisten Sigrid Melchior problemet med tiggeriet och hur vi ska komma åt det. Det finsn kommuner som vill ha ett tiggeriförbud och det finns platser runt om i Europa som infört det, ofta utan avsett relutat.
Röster har höjts för att straffa de gamla socialistiska länderna i öst, varifrån tiggarna kommer, för att de inte åtgärdar fattigdomsproblemen, trots att flera länder är nettobidragstagare i EU, en idé som de rika EU-länderna inte riktigt tänder på.
En tredje väg är att dra länder som skickar sina fattiga att tigga till oss inför domstol eftersom man diskriminerar sina medborgare. Det är bedömer skribenten, den väg som möjligen kan ge bäst resultat.
På tal om tiggeri, en dokumentär på TV för några veckor sedan visade hur tiggeriet i norska Bergen var, inte bara organiserat, utan också en täckmantel för grov kriminalitet. Samma problem hade man haft på felar andra order i landet. Jag är lite förundrad över att vi i sverige inte drabbats ....

Och så slår Skolverket fast att det inte finns något signifikant samband mellan resultat i matematik och obehöriga lärare. När andelen behöriga ökar, sjunker resultaten likväl. Men det har blivit lite poppis att jaga de obildade lärarna (lärarfackets uttryck för 10-15 år sedan om obehöriga lärare) eftersom det är en enkel (med totalt lönlös) fix. Lite som pojken som letar efter sin tappade slant under gatlyktan för att det är ljusare där, trots att han tappade slanten längre bort i mörkret.
Vi får hoppas att de som grubblar över varför skolresultaten blir sämre år från år, nån djävla gång ska fatta: FRIA SKOLVALET + FRISKOLEREFORMEN.

Med stort intresse läser jag slutligen om Björn Sundin, avgående kommunalråd i Öregro och om hans bok om hur man snabbar på byggprocessen och om Örebromodellen.
Det han berättar, har jag hört i Helsingborg och handlar mycket om att vara proaktiv, tänka framåt och korta ner processen från intresseanmälan från byggherre till byggstart. Å andra sidan förfogar såväl Örebro som Helsingborg över en hel del egen mark; det gör man inte i Vänersborg. Tvärtom, här sålde man bort en hel del mark till privata aktörer men inte fan blev det något byggt!

På DSs hemsida hittar man en debattartikel som tar upp hur hyresrätten är missgynnad visavi andra upplåtelseformer (bostadsrätt, egnahem) och att denna orättvisa är en mycket stor orsak till de höga hyror hyresgäster måsta betala för nya bostäder idag.
När jag skummar igenom två (V)-motioner till riksdagen hittar jag inte det här utan mest ideologiskt mummel. Fast jag har ju alltid tyckt att mitt parti saknat en bostadspolitik.

I senaste numret av Vår Bostad, utgiven av Hyresgästföreningen tog man också upp detta med den orättvisa beskattningen och att avdragsregler för bland annat ROT-avdrag missgynner hyresgästerna. Det här en fråga som Hyresgästerna drivit länge.
När ska man som hyresgäst få slippa subventionera bostadsrättsinnehavare?!

I min favorittidning (smiley) Metro läser jag ett debattinlägg som gör mig helt knasig. Göran Greider debatterar mot Marie Söderqvist om Nobelpriset i litteratur. Greider har tydligen uppfattat att det här rör sig om en tävling och att man inte kan tävla i litteratur. Tycker alltsomoftast att Greider är en vettig och balanserad man men hans argumentering i den här frågan ... NÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄ!!!!
Självklart kan ju utdelandet av en medalj till Årets Författare väcka intresse för böcker och bokläsning. Det andra vägen man gå, och ge folk lättuggad underhållning i mobilen leder troligen till författaren Ray Bradburys helevetesvärld beskriven i Fahrenheit 451. Dit vill vi väl inte ... väl?!

En annan sak jag läser i Metro är riktigt intressant. En debattör ondgör sig över att så många ensamkommande unga män uppenbarligen ljugit om sin ålder. Och om vi nu tar emot så oerhörda mängder unga män som far med lögner, agrumenterar debattören, minskar vra möjligheter och chanser att ta emot de som VERKLIGEN behöver en fristad. Intressant.
Debattartikeln backas upp av Migrationsverkets rapport som meddelar att 80% av de ensamkommande i verkligheten är äldre än de uppgivit.

Och så såg vi Uppdrag Granskning igårkväll om en den man som för något år sedan kastat sin ettåriga dotter i en kraftverksdamm. Mammans berättelse var oerhört smärtsam och det finns inget som ursäktar mannens gärning. Det som ändå var intressant var att mannen, som hade fått smärtstillande mot ryggont, kom in i ett läkemedelsmissbruk och att han under flra års tid aldrig fick någon hjälp av sjukvården. Hela tiden hamnade han mellan stolarna eller drabbades av hyr- och stafettläkare som bara skrev ut mer och mer preparat till honom.

Det här är vår fina och effektiva sjukvård i Sverige. Toppstyrd och djävligt dyr.

Generation i (iGen)

PolitikPosted by Magnus Kesselmark Sun, October 01, 2017 13:54:41


Den korta video in tidigare bloggen bekräftas av en utförlig text som handlar om (amerikanska) ungdomars beteende och hälsa.

Det här är beklämmande läsning och när man betänker de (larm)rapporter om barn och ungars psykiska välbefinnande i Sverige är det helt lätt att göra kopplingar till den här essän. Det är inte ökade krav, tuffare skola eller krävande föräldrar som ligger bakom unga människors depressioner och annan psykisk ohälsa - det är telefonerna och de "sociala" medierna. Ingen annan förändring kan ha gett de kraftigt ökade ohälsotalen.

Är det då någon som uppmärksammar det här, som försöker åtgärda innan en hel generation är förlorad åt Facebook och Instagram? För det första måste man ju identifiera problemet och faktiskt acceptera att man har det huvudsakliga skälet till en fördärvad generation. Många vill hitta enkla fix, som att förbjuda läxor i skolan eller sänka ribban för att få godkänt i skolan, men det hjälper inte ett skit, bara späder på problemet ännu mer.

Undersökningar visar att ju mer uppkopplade unga är, desto olyckligare är de. De som är ute på nätet mer sällan och ägnar sig åt (riktiga) aktiviteter är lyckligare.

Annat som observeras är att ungdomar är barn längre, dvs deras beteende som oansvariga och beroende av vuxna varar längre uppåt i åldrarna. De positiva effekter som senare sexdebut, mindre bruk av tobak och alkohol, färre tonårsgraviditer har också en lång rad negativa effekter som kommer att märkas av när den här generation ska börja ta eget ansvar och försörja sig själva.

Just nu pågår diskussioner i Tallinn hur stora amerikanska internetbolag ska kunna nödgas betala skatt där de faktiskt har sin verksamhet men ingen har ifrågasatt vad i hela fridens namn Facebook, Twitter och Instagram faktiskt gör med det uppväxande (??) släktet.

Har Smartfonen Förstört en Generation?

Youtube-tajm

PolitikPosted by Magnus Kesselmark Mon, September 25, 2017 18:00:38
Fick tips om följande MYCKET talande video som talar om milenniebarnen, de som ska försörja oss när vi stiger åt sidan. Skrämmande!

Milennials in a Workforce: A Generation of Weekness - Sinon Sinek

Jag blir så trött (KF 20/9)

PolitikPosted by Magnus Kesselmark Sun, September 24, 2017 13:54:13
Det har varit oerhört roligt, spännande och utvecklande att få vara inne i politikerbranschen. Jag skulle nästan vilja säga att det är SÅ roligt att platserna i de politiska församlingarna borde "kvoteras", dvs. folket på gatan borde beordras att ta plats i politiken ungefär som amerikaner beordras vara jurymedlemmar. På så sätt får fler möjlighet att delta i besluten och jag tror inte att "icke-politiker" fattar sämre beslut än politiker.

Veckas KF-möte var däremot en riktig besvikelse. Oändligt med käbbel och ömsom total brist på pragmatism och förmåga att se problem ömsom en överdriven förmåga för det motsatta.

Så, vad hakade jag nu upp mig på?!
Man antog en integrationsplan efter en utredning som nyligen gjordes. Det som störde mig mest var de tre prioriterade områden som sedan ingick i integrationsplanen: arbete och sysselsättning, boende och inkludering.
Vart tog utbildning vägen? Det är väl knappt en hemlighet att en stor del av invandrarna har mycket låg utbildning om ens någon. Det gäller unga och vuxna. Dessutom är det skrämmande många som saknar yrkesutbildning.
Hur vettigt är det att placera någon som knappt gått i skola i åttonde klass bara för att denne (*) är 14 år? Det är ju att skriva på dennes näsa att denne är dum i huvudet. Så gör man om man vill ha kriminella ungdomsgäng eller unga mödrar som bara står vid spisen och föder barn.
Hur vettigt har man inte gjort med hemspråksundervisningen i Vänersborg. Många lärare har fått dubbelt arbete men halva lönen. De portas från k-dagar och personalmöten eftersom de inte har fulla tjänster. Tänk, i hemspråkslärarnas arbetsrum (garderoben) på Välkomsten finns inte ens telefon!!!!!

Finns det någon som står upp för denna lärargrupp!!!???????

Så man missar UTBILDNING, men det kan man ha överseende med, kunskap är ju överskattat...

Hur var det med BOENDE?! Hur formulerar man ett problem där? För vem är det ett problem? För oss servila svenskar som ska vara så snälla och välkomnande??
Tänk om människor vill bo med sina egna? Det är ju bara att titta runt i världen och se hur det ser ut. Det är tydligen bara här i landet vi inte fattat ett skit.
Och hur ska man integrera folk då? Tvångsförflytta människor, kvotera och haverera allt vad bostadskö och rättvis fördelning av bostäder heter?!
I Vänersborg har redan Vänersborgsbostäder tagit ett MYCKET stort ansvar för integration och till kostnader som bärs upp, inte av alla kommunens medborgare, utan de 17% som hur sin lägenhet av bolaget.
Totalt exkluderade är de som köpt sina bostäder. De har ju gjort ett djävla kap och kan bara se värdet stiga, trots att det är vi skatteslavar som betalat en stor del av räntor de själva borde betalat. Och lånen behöver ju ingen betala av på nuförtiden.
Nej, bor man i egen ägd bostad kan man ju luta sig tillbaka och ha en åsikt om de som hyr sin kommunala lägenhet ska såväl delta i ett integrationsexperiment dömt att misslyckas som själva betala för detta.

Sedan blev jag inte så lite irriterad på en ledmöt från ett ärkekonservativt parti. Han fick inte gehör för sina idéer och motioner och tog på sig sin stora offerkofta och passade på att ha en åsikt om min tröja.
Man kan ju tycka att det kan vara på sin plats med någon sorts dress code, men jag skiter i det och vår SD-are ville nog bara plocka billiga poäng och det hade han ingenting för. Det var någon som påpekade att Sverigedemokraterna gick i uniform och nazistfanor för tjugo år sedan. Fast det finns fler partier som har mycket skit i sina garderober. Centern var ju med att skapa Rasbiologiska Institutet, SAP har ju paret Myrdal som hade socialistideal värdiga DDR och har nu inte Vänsterpartiet haft en vurm för socialistdiktaturer runt om i världen, där man fortfarande emellanåt har liten förtjusning i Kuba, en av de sista socialistdiktaturerna.
Då är det lugnt att veta att kommunismen aldrig fått prövas IRL, och man kan ha på sig en tröja där man skämtar med en av de mest begabbade ismer som finns.(*) Somliga vänder sig mot begreppen denne och dennes och tycker att hen och hens är bättre, men så djävla servil, feg och politisk korrekt vägrar jag vara. Nyspråk får vara George Orwells grej, inte min.

Kvotera orgasmer?!

PolitikPosted by Magnus Kesselmark Wed, September 13, 2017 09:15:51
Nu var det väl (skit)tidningen Metro som var ute igen. Ett par debattartiklar varav en med anknytning till Aktuellts nyhetsrapportering meddelade att kvinnor inte fick orgasm i samma omfattning som män.
Är det ett problem?! Eller ska man undra, är det ett samhälleligt problem?
Hur är det buddister säger? Det finns inga problem. Antingen kan man lösa dem och då är de, de facto, inga problem, eller är de olösliga och då finns det ingen anledning att sysselsätta sig med dem och då är de egentligen inga problem heller.

Självklart är det ett problem om kvinnor inte får orgasm i samma utsträckning som män. Fixen är kanske enkel - utbildning. Både unga män OCH kvinnor kan gagnas av en utbildning i sexualkunskap som undanröjer alla myter och fria fantasier. Man får nog skippa analsex och G-punkten och fatiskt berätta vad som verkligen ger kvinnor utlösning.

Sedan tänkte jag lite sådär menande, hur vore det om vi kvoterade orgasmer också?

Debatt: Orgasmgapet mellan män och kvinnor handlar inte om biologi

Det ska vara en självklarhet för tjejer att få orgasm

Du ska inte tro vi kan stänga orgasmglappet om inte kvinnorna sätter fart

Sanden, Vallastaden

PolitikPosted by Magnus Kesselmark Tue, September 12, 2017 22:57:16
Jag hade förmånen att besöka Linköping och Vallastaden förra veckan. Det är lätt att bli religiös när man kommer till paradiset. Nåja, jag ska inte överdriva men det finns mycket i detta projekt som imponerar och får en att inse hur mycket man kan göra om man har lite konsus, om man blickar framåt och ger fan i att haka upp sig på detaljer.

Tittar på hur det ser ut i våra bostadsområden kan man tycka att vi har blandad bebyggelse men så här ser det ut i Torpaområdet i Vänersborg. Hyresrätter i ett område, bostadsrätter för sig och separerat från flerbostadshusen ligger egnahem och radhus.
Tror vi det här ska föreställa boendeintegration?!

I Linköping ville man bygga en ny stadsdel som dels skulle anknyta till campus (Universitet) och dels växa vidare och på sikt knyta ihop universitetet med staden. Man hade byggbar mark med en ägare och en stark politisk vilja att bygga stadsdelen samt en person som drev projektet framåt med kraft.

Man hade utsett en arkitektfirma som hade kommit med en idé om områdets gestaltning. Temat var Tegar, inspirerat av hur våra åkerbruk såg ut innan de skiftades.


Man lät en bäck som rann genom området få en framträdande plats med bebyggelse på ömse sidor. Området delades upp i ett antal kvarter med ganska små tomter att bebygga. Varje kvarter skulle ha ett felleshus, som skulle vara mötesplats för de boende.
Tomterna såldes sedan inte till dem som betalade mest ut hade högst kvalitetspoäng efter en kravlista med punkter som trähus, plusenergihus, verksamhetslokaler i huset mm.
När tomterna sålts visade det sig att hyresrätter, bostadsrätter, äganderätter, villor och radhus kom att ligga blandade i kvarteren.
Bilarna har hållits borta från området. De parkeras i ett avsides P-hus. Byggarna har, på tal om bilar, att stå för fem års avgift i bilpoolen för de boende.

Här kan man verkligen tala om boendeintegration. Jämför man med t ex Holmängs Hage har man delat upp område i olika boendeformer där iofs Vänersorgsbostäder ansträngt sig att blanda olika hustyper. Betydligt mer spännande hade det varit om man blandat och givit, fast det är tyvärr att hoppas på för mycket.
När det kommer till (boende)utveckling i Vänersborg står ABVB ut som ljuset i mörkret.

Slutligen, det exteriöra lät man arkitekterna bestämma helt själva, det var kvalitetslistan som var det essentiella.
Här är ett par foton från området. Även om jag tycker det är tråkigt när besökare och betraktare tittar på och kommer med kritik av detaljer ville jag ändå just få med detaljerna och inte hela hus på fotona.


Det fanns flera exempel på spännande val av fasadmaterial.


Trähus gav många kvalitetspoäng.


Men det fanns också två hus helt i betong, även invändigt.Varje kvarter skulle ha ett "växthus", eller felleshus där kvarterets boende kunde samlas.Växthus på taket gav säkert många poäng. Varje hus skulle dessutom ha ett eget träd.

Tanken var att vart man än kom, hur man än gick skulle man få se något nytt hela tiden.


På studenthusets tak fanns världens första utomhuskontor.


Här höll en hitflygen iransk konstnär på med en muralmålning.Det här är en villa i korrugerad aluminum; det första huset som byggdes i Vallastaden.

Utmed en av gatorna runt området fanns denna vägg som skulle sila bort trafikljud från resten av området.Gatorna inne i området hölls ganska smala för att skapa möten.


Sedan var det detta med Sanden. Sanden är idag det mest centrala och rimligen borde vara kommunens mest attraktiva område och att låta området stå orört; det finns ju näringsverksamhet där, men det vore det absolut bästa ställe att bygga bostäder på, att utveckla Vänersborg.
Det fiins en del röster som tar upp problemen med att bebygga området; översvämningsrisk, giftiga fyllmassor, närheten till transportvägar. Men dessa problem gäller för den verksamhet som finns på området idag. Och det kunde ju vara en tanke att se möjligheterna och försöka lösa problemen än först ha en åsikt och sedan söka mer konkreta skäl.
Det är tragiskt att vi i kommunen saknar planer för framtiden, åtminstone 5, 10, 20 år framåt. Det hänger ihop med att styret växlar mellan blått och rött med jämna mellanrum.
Somliga beslut fattas i farten medan andra ska stötas och blötas för att sedan komma ut som en tummetott.

På tal om bostäder, jag ser att bostäder är ett av tre prioriterade områden i Strategisk inriktning för det framtida integrationsarbetet, för Vänersborgs kommun. Jag förstår att punkten finns med men om man vill bekämpa bostadssegregation lär man inte bara bita sig själv i tummen utan även skjuta sig själv i foten.
I Sverige fördelas boendeformerna med ungefär 1/3 vardera på hyres-, bostadsrätter och egnahem. Den del man kommer åt är ju hyresrätterna, men den riktigt stora segregationen är ju egna hem och bostadsrätter. Har man köpt sin bostad har man också köpt sig fri från integrationsbekymmer. Tar man i beaktande att det, i princip, bara är de kommunala bostadsbolagens bostäder man kan styra över. Dessa utgör, t ex för Vänersborgs del bara en tredjedel av alla hyresrätter.
Kort, man kan ju i en situation där ett kommunalt bostadsbolag ska "ta sitt ansvar" också lägger över mycket socialt men också ekonomiskt ansvar på sina hyresgäster. Så är det redan idag då ABVB har anställd personal som enbart sysslar med integration.
Har HSB och Riksbyggen anställt någon?!Putin & Stone (del 3&4) och annat

PolitikPosted by Magnus Kesselmark Tue, September 05, 2017 22:25:07
Först en rättelse och ett tillägg.
En lärartjänst på 30% innebär INTE 22,5 timmars arbetstid utan 13,5 timmar/vecka, vilket egentligen är 33% ...
Hemspråkslärarna som förpassats till Välkomsten - gamla Folktandvården - har noterat att där finns ingen telefon med vilken föräldrar och myndigheter kan kontaktas. Lärarna förutsätts tydligen använda sina egna telefoner. Det här visar att man fullständigt glömt hemspråkslärarna.

Vi fick ansluta PCn till vår TV för att kunna se de två sista av Oliver Stones intervju med Vladimir Putin. I motsats till vad proffstyckare tycker, får man ett allt mer positivt intryck av Putin. Han är ingen skrävlare och gaphals som Trump och han är inte hätsk och krigisk som Clinton. Tvärtom, har han inget gott att säga om sina medpolitiker runtom i världen säger han ingenting eller slätar över på ett sätt som ändå låter oss förstå vad han tänker.

Jag tycker att han oftast svarar och förklarar klart och redigt, utom när det kommer till känsliga frågor där vi kan förutsätta att han inte kan svara.
Vad gäller inbördeskrigen i Ukraina och Syrien jämte Krim ger han kortfattade men samtidigt mycket uttömmande beskrivningar. Det här har ingen någonsin berättat för oss och vi hade hört det här när konflikterna började (*) hade vår syn på konflikterna varit annorlunda, till västvärldens förtret.

Det kommer fram en hel del information som vi hittills varait befriade ifrån.

På tal om Putin, observerade och deltog i en diskussion på ett forum om könsstympning. Vet inte vad deltagarna tyckte, men det var väldigt få som uttryckte sitt direkta avståndstagande. Däremot dök det här upp. Jag återger den här underliga diskussionen.
(*) När inbördeskriget precis brutit ut kom det mycket information vilket övervåld ukrainska armén utövade och hur målet för ukrainska attacker nästan alltid var civila.
Hur utvecklingen var i Syrien har det inte varit så uppenbart om. Vi har nog mest fått uppfatta att de beväpnade grupper runtom i Syrien och som kämpar mot al Assad är sprungna ur de fredliga demonstrationer och inget är annat än frihetskämpar. Ingen berättar för oss att de, i stort, är av samma skrot och koron som Daesh (ISIS).
Putin beskriver dessutom övergreppen på en suverän stat, Syrien, där Syriens regering bjöd in ryssarna att hjälpa medan alla andra aktörer är där oinbjudna.
Och en lösning på Syriens problem måste inbegripa Syriens president al Assad. Han är nyckelpersoner i dramat, även om många svenska debattörer fallit för USAs och NATOs propaganda och menar att en lösning måste exkludera al Assad.

Hemspråk eller hemskt språk

PolitikPosted by Magnus Kesselmark Mon, August 28, 2017 17:45:47

Ett av våra barnbarn, inte riktigt två år fyllda, förstår både ryska och engelska och använder ryska om motsvarande ryska ordet för något är enklare att uttala än engelska. Hon har en fördel att från första dagen i sitt liv få två språk gratis.

Många barn har bara ett språk att luta sig mot men det finns de som knappt har ett språk. Att sakna ett språk som man behärskar bra är ett stort handikapp. Det finns många andra färdigheter som hänger ihop med språk, såsom matematik.

I svenska skolor ges barn och unga möjligheter till undervisning i sitt hemspråk, det språk familjen pratar hemma, men det förefaller som hemspråksundervisningen är satt på undantag i Vänersborg. I Vänersborg arbetar ett flertal hemspråkslärare. I ett par språk, somaliska och arabiska finns flera lärare som har så många elever att de arbetar fulltid medan andra språk bara kräver mindre insatser och då har lärare haft timanställningar. Ofta har just dessa mindre språk krävt att lärare färdats runt bland kommunens alla skolor med betydande restider som en naturlig följd.

Det har finnits skolledare som trots att det på en del skolor eller i en del klasser funnits en övervägande del invandrarbarn har hemspråkslärarna inte integrerats i skolans inre arbete. Vid utbildningsdagar har de oftast uteslutits då de inte har helt tjänst och ofta fått veta att någon ersättning inte utbetalas för att delta eller att sådana dagar bara varit vikta för fast anställda. Likaså har skolorna ofta missat tillfället att utnyttja hemspråkslärare vid kvartssamtal (heter något annat på nysvenska) och andra kontakter med föräldrar. Det har inte ovanligt att tolkar har rekvirerats för dryga pengar utifrån till sådant.

I år har nya grepp tagits för att visa att den viktiga gruppen hemspråkslärare är viktigare än någonsin. Lärare som förut var timanställda har ni blivit deltidsanställda (%). Det innebär samma arbetsbörda som tidigare men lägre lön. För en lärare arbetar 30%, alltså 22 timmar/vecka, är lönen någonstans mellan 7 – 8000 kr. Lägg därtill att en del lärare måste pendla mellan flera skolor och tappar tid och möjlighet att fylla upp med andra jobb. För restiden utgår inga ersättningar.

Jag tror ingen egentligen bryr sig om den här gruppen. När det predikas integration och “We-shall-overcome”, glömmer man hemspråkslärarna. De flesta är ju dessutom obehöriga. Att skaffa behörighet; lägga tid och pengar för 7000 kr/månaden är fåfängt. Obehöriga lärare har alltid varit lovligt villebråd. Från Jan Björklunds kampanjer, till Lärarfackens hetsjakt och till och med skolpolitiker i vårt eget Vänsterparti har anfäktas av tankar att de outbildade lärarna bär ansvar för den nedåtgående kunskapsspiralen i skolan.

Så, antingen inser vi att det är viktigt att barn ges ett språk de kan kommunicera med sina närmaste med, eller uppfattar vi det som bortkastade pengar.

Jag vet vad jag tycker.

Next »